U trendu

Neprihvatljivi dogovori bez znanja trećeg naroda

Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je pismo evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu u kojem je upozorio da dogovori dva konstitutivna naroda u BiH, bez saglasnosti trećeg, ne mogu imati perspektivu.

Čović je u pismu naveo da se uvek zalagao sa medjunacionalni politički dijalog koji vodi normalizaciji odnosa i izgradnji poverenja, jer je, kako je naglasio, uveren da je to jedini put koji vodi izgradnji održive BiH.

„Samim tim, čin da se predstavnici dva konstitutivna naroda sastaju bez znanja predstavnika trećeg konstitutivnog naroda i razgovaraju u tajnosti o pitanjima koja su izuzetno značajna za budućnost BiH, u najmanju ruku je neprimereno“, naveo je Čović u pismu Hanu, povodom jučerašnjeg sastanka predsednika RS Milorada Dodika i predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Dodik i Izetbegović, koji su i lideri dve najjače političke stranke u BiH – SNSD i SDA, postigli su juče dogovor o mehanizmu koordinacije različitih nivoa vlasti u pregovorima sa EU, kao i o pismu namera Medjunarodnom monetarnom fundu (MMF) u vezi sa kreditnim aranžmanom ove finansijske institucije za BiH.

Čović, medjutim, smatra da posebno zabrinjava to što je iz mehanizma koordinacije, koji je Savet ministara BiH usvojio još u januaru ove godine, izbačen „celi nivo vlasti koji ima značajne ingerencije i ustavne nadležnosti“.

„Mehanizam koordinacije bez učestvovanja bilo kojeg nivoa vlasti sa isključivim i podeljenim ustavnim nadležnostima, ne samo da bi bio neustavan i nelegitiman, već bio i disfunkcionalan, jer neučestvovanje bilo kog nivoa vlasti sa značajnim nadležnostima i provedbenim kapacitetima bi onemogućilo realizaciju preuzetih obaveza“, istakao je hrvatski član Predsedništva BiH.

Čoviću su u dogovoru Dodika i Izetbegovića sporne tačke kojima se eliminiše učestvovanje kantona u mehanizmu koordinacije.

Hrvatski član Predsedništva BiH u pismu Hanu izrazio je protest ne samo zbog sadržaja dogovora Dodika i Izetbegovića, već i zbog toga što je taj dogovor postignut izvan institucija BiH, ističući da to može biti dogovor dve političke stranke, ali ne i dogovor usaglašen na institucionalnom nivou, odnosno Savetu ministara BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.