U trendu

Imidz Hrvatske kreiraju „skandalozni likovi“ u Hrvatskoj

ZAGREB – Imidž Hrvatske kreiraju „skandalozni likovi“ u Hrvatskoj, poručio je portal Net.hr predsednici Kolindi grabar Kitarović povodom njene tvrdnje da zvanični Zagreb ne sme dozvoliti da susedne zemlje kreiraju imidž te zemlje, što se, kako je rekla, već počelo događati u odnosu na Drugi svetski rat i Domovinski rat.

Grabar Kitarović je to izjavila juče na konferenciji o brendiranju Hrvatske, u organizaciji zagrebačkog Večernjeg lista, i pritom je kao negativan primer pomenula i film Borat, zbog kojeg je, kako je rekla, Kazahstan dobio imidž „nazadne i ksenofobne države, pa je morao da uloži velike napore u rebrendiranje“.

U komentaru portal poručuje predsednici da su glavni problem kreiranja negativnog imidža Hrvatske, a on u dobrom delu sveta, potvrđuju, svakako i jeste takav, nisu susedne zemlje i ono što se tamo radi, piše i govori o Hrvatskoj.

Glavni problem je, prema tom portalu, a tako je to, kažu, uvek bilo, ono što se radi, piše i govori u Hrvatskoj.

„Uzmimo, na primer, onaj marš ekstremnih desničara Zagrebom u februaru ove godine. Možemo mi do sutra trubiti o tome da je reč o malenoj i sasvim nevažnoj grupi ustašofila i zarobljenika traumatične hrvatske istorije, ali problem za spomenuti imidž Hrvatske nastane onda kad na poruke toga skupa reaguje američka Ambasada“, piše ovaj medij.

Još se, kažu, sećaju tog oštrog saopštenja u kojem je Ambasada SAD u Zagrebu poručila da najsnažnije odbacuje „neonacističke i proustaške stavove izražene za vreme protesta nekolicine ljudi“ tada u Zagrebu.

„Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s ovom mrskom ideologijom. Takva sugestija uvreda je sećanju na 186.000 američkih vojnika poginulih u Evropi u borbi protiv nacističke Nemačke i nekoliko miliona nedužnih žrtava ubijenih tokom Drugog svetskog rata”, pisalo je, sećamo se još, u tom oštrom saopštenju podseća Net.

Portal, takođe, podseća i na marš nazvan „Hod za život“, koji bi već i zbog svojih „krajnje konzervativnih i nazadnjačkih zahteva“ bio dovoljno kompromitujući za imidž Hrvatske.

Podsećaju i da je taj događaj imao neke „posebne dodatke“ poput onog kad se hrvatska evroparlamentarka Marijana Petir, kako ističu, „razdragano fotografisala s osuđenim ratnim zločincem Dariom Kordićem, i još se time pohvalila na svojoj fejsbuk stranici“.

Ni u ovom slučaju nam, ukazuju, negativan imidž ne stvaraju susedne zemlje, već mi sami.

„Osim što je spomenuti zločinac iz susedne BiH, a i zločini za koje je osuđen su počinjeni u susednoj BiH, pre svega u Ahmićima, gde je ubijeno preko stotinu ljudi, među kojima starci, žene i đeca…“, piše portal Net.

Ističu da na srozavanju imidža Hrvatske u svetu ne radi intenzivno samo spomenuta evroparlamentarka, već da su tu i poslanici Željko Glasnović i Stevo Culej za koje kažu da su veliki pobornici oružja i večnog ratovanja protiv imaginarnih neprijatelja o čemu vole da se hvale i na društvenim mrežama.

I za njih, Net.hr kaže, da se svojski trude da Hrvate prikažu „bedacima“.

„Mnogi će u Hrvatskoj reći da je to baš ‘kul’ i da nema ništa loše u tome što saborski zastupnik u stanu drži količinu jurišnog naoružanja dovoljnu za opremanje manje vojne jedinice, ali je malo verojatno da takvi ‘ramboidi’ mogu biti simpatični bilo gde izvan SAD. Štoviše, svetu je puna kapa onih koji mitraljezima i bombama operišu po trgovima, pozorištima, koncertnima i novinskim redakcijama“, navodi portal.

I bez svega navedenoga brendiranje i imidž neke države su vrlo „Klizavo“ tlo, ukazuje ovaj medij, koji povodom priče Grabar Kitarović na istom skupu o „sjajnim hrvatskim sportisima i njihhovoj prepoznatljivosti širom sveta, poručuje da je to tačno, ali da, kako kažu, i to može biti „pomalo poražavajuće“.

Ističu, naime, da baš svaki put kad negde van zemlje kažete da ste iz Hrvatske sagovornik, kažu, po pravilu ispali:“Davor Šuker! Hrvatska, sigurni smo, može i bolje“.

„Pustimo, zato, gospođo predsednice, i Borata i susedne nam zemlje. Za bolji se imidž Hrvatske u svetu moramo izboriti pre svega kod kuće, u Hrvatskoj…“, poručio je portal Net predsednici Kolindi Grabar Kitarović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.