U trendu

Niko ne veruje u opstanak hrvatske vlade

Trzavice u ionako krhoj hrvatskoj vladi ne prestaju, a deo zagrebačkih medija smatra da niko ozbiljan više ne veruje da će ona opstati.

Zagrebački portal 24sata piše da iza kulisa upravo traju dogovori oko prekomponovanja parlamentarne većine.

Potpredsednik hrvatske vlade i lider najuticajnijeg vladajućeg HDZ-a Tomislav Karamarko bi izbacio neposlušni Most, ukoliko, kako se navodi, nađe dovoljno ruku za novi savez, ali čak i kad bi mu ta nemoguća misija uspela, nova bi vlada bila pođednako krhka kao i postojeća.

Karamarko stoga za bilo kakvu akciju čeka rasplet izbora za vrh stranke, u kojima je pitanje svih pitanja hoće li većina u vrhu pripasti njemu ili ljudima Milijana Brkića.

Od ishoda te bitke zavisiće i daljnja dinamika odnosa na relaciji Most – HDZ.

Lider Mosta Božo Petrov, naime, ne slaže se s Karamarkom ali se nada da bi uticaj aktuelnog lidera HDZ usponom Brkića opao i u vladi i u stranci, što bi relaksiralo odnose aktuelne koalicione partnere na vlasti.

To, smatra ovaj portal, nije nezamislivo.

Karamarko izlaz vidi u Milanu Bandiću i njegovim tvrdnjama o rastu zastupničkog kluba na 10, pa čak i 15 zastupnika, što izgleda realistično kao i bajke braće Grimm, piše portal i podseća da su i Bandić i Karamarko protiv Tihomira Oreškovića, no davanje premijerskog mandata Karamarku, Bandića bi na idućim zagrebačkim izborima skupo koštalo.

Ovaj zagrebački portal tvrdi da u šefu HDZ-a niko ozbiljan ne vidi premijerski kapacitet, pa bi sklapanje pakta koji bi ga lansirao na tu poziciju svatko platio vlastitom političkom kožom.

Zato će HDZ i Bandić, nađu li dovoljno ruku za većinu, morati naći nekog ko će biti prihvatljiv kao premijer.

„Ipak, s terena dolaze informacije da županijski ogranci lagano skupljaju novac, verovatno za izbore na jesen. Kako god bilo: i HDZ i SDP mogu, prema anketama, računati na standardni postotak birača, pa bi u nove izbore ušli najležernije“, navodi portal.

Bivši premijer i lider SDP-a Zoran Milanović već je ponudio brzi povratak na premijersku poziciju.

Njemu, kako se navodi, ovakvo rasulo na Markovom trgu ide na ruku, ali, podseća se, u SDP-u su upravo otpočele završne frakcijske borbe, koje bi mogle imati ozbiljne posledice.

Navodi se da toj stranci preti raskol, ali i da Milanovićevi brojni kadrovi nemaju ministarski potencijal, a sam Milanović nikad nije izneo uverljiv plan reformi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.