Niko ne veruje u opstanak hrvatske vlade

Trzavice u ionako krhoj hrvatskoj vladi ne prestaju, a deo zagrebačkih medija smatra da niko ozbiljan više ne veruje da će ona opstati.

Foto: Beta

Foto: Beta

Zagrebački portal 24sata piše da iza kulisa upravo traju dogovori oko prekomponovanja parlamentarne većine.

Potpredsednik hrvatske vlade i lider najuticajnijeg vladajućeg HDZ-a Tomislav Karamarko bi izbacio neposlušni Most, ukoliko, kako se navodi, nađe dovoljno ruku za novi savez, ali čak i kad bi mu ta nemoguća misija uspela, nova bi vlada bila pođednako krhka kao i postojeća.

Karamarko stoga za bilo kakvu akciju čeka rasplet izbora za vrh stranke, u kojima je pitanje svih pitanja hoće li većina u vrhu pripasti njemu ili ljudima Milijana Brkića.

Od ishoda te bitke zavisiće i daljnja dinamika odnosa na relaciji Most – HDZ.

Lider Mosta Božo Petrov, naime, ne slaže se s Karamarkom ali se nada da bi uticaj aktuelnog lidera HDZ usponom Brkića opao i u vladi i u stranci, što bi relaksiralo odnose aktuelne koalicione partnere na vlasti.

To, smatra ovaj portal, nije nezamislivo.

Karamarko izlaz vidi u Milanu Bandiću i njegovim tvrdnjama o rastu zastupničkog kluba na 10, pa čak i 15 zastupnika, što izgleda realistično kao i bajke braće Grimm, piše portal i podseća da su i Bandić i Karamarko protiv Tihomira Oreškovića, no davanje premijerskog mandata Karamarku, Bandića bi na idućim zagrebačkim izborima skupo koštalo.

Ovaj zagrebački portal tvrdi da u šefu HDZ-a niko ozbiljan ne vidi premijerski kapacitet, pa bi sklapanje pakta koji bi ga lansirao na tu poziciju svatko platio vlastitom političkom kožom.

Zato će HDZ i Bandić, nađu li dovoljno ruku za većinu, morati naći nekog ko će biti prihvatljiv kao premijer.

„Ipak, s terena dolaze informacije da županijski ogranci lagano skupljaju novac, verovatno za izbore na jesen. Kako god bilo: i HDZ i SDP mogu, prema anketama, računati na standardni postotak birača, pa bi u nove izbore ušli najležernije“, navodi portal.

Bivši premijer i lider SDP-a Zoran Milanović već je ponudio brzi povratak na premijersku poziciju.

Njemu, kako se navodi, ovakvo rasulo na Markovom trgu ide na ruku, ali, podseća se, u SDP-u su upravo otpočele završne frakcijske borbe, koje bi mogle imati ozbiljne posledice.

Navodi se da toj stranci preti raskol, ali i da Milanovićevi brojni kadrovi nemaju ministarski potencijal, a sam Milanović nikad nije izneo uverljiv plan reformi.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar