Njujork Tajms: Zaev strahuje od blokade proširenja EU

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev strahuje da da bi blokiranje proširenja Evropske unije moglo da izazove dramatična pomeranja u celom regionu, prenosi Plus info.

“Lomim se iznutra”, kaže makedonski premijer u intervjuu za američki list Njujork Tajms.

List podseća da je pre dva meseca lider male balkanske nacije u Severnoj Makedoniji hodao uspravno, uz podršku svetskih lidera, uz pohvale prvog čoveka OUN zato što je ponudio svetlu tačku u problematičnom svetu, a takođe se našao na listi kandidata za Novelovu nagradu mira.

“Premijer Zaev je založio svoju političku karijeru i budućnost svoje zemlje u rešavanju tri decenijskog spora sa susednom Grčkom oko imena zemlje. Uz mukotrpne diplomatije i suprotno svim očekivanjima, on je uspeo. Ali sedeći ispred njegovom kancelarijom u Skoplju, sve to izgleda daleko”, piše Njujork Tajms.

List navodi da su očekivanja bila da će nakon promena imena Severna Makedonija moći da otvori put ka EU, ali prošlog meseca Francuska je stavila blokadu, tražeći reformu u procesu pristupanja.

Prema Njujork Tajms, to je dovelo do destabilizaciju makedonske vlade i još opasnije, takva odluka pomešta status kvo u regionu u kome vlada nestabilan mir još od kraja ratova u bivšoj Jugoslaviji.

“Ovo me uništava lično, psihološki”, istakao je Zaev.

On je u razgovoru rekao da je zabrinut “ne samo za sebe i svoju zemlju”, već za stabilnost celog Zapadnog Balkana.

“Nacionalizam i radikalizam mogu ponovo da porastu. Postoji rizik od konflikata unutar samih zemalja, ali i između zemalja”, rekao je Zaev.

Na pitanje zašto se odlučio da raspiše vanredne izbore, Zaev je odgovorio da nije imao izbora.

“Ukoliko ne idemo na izbore, nacionalizam će porasti. Preplašen sam”, zaključio je Zaev u intervjuu za Njujork Tajms.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.