U trendu

U BiH 10 organizovanih grupa švercuje oružje

BANJALUKA – U Bosni i Hercegovni je prema najnovijim operativnim informacijama, od 2018. do 2020. godine, evidentirano 10 organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem oružja, a glavna odredišta su Švedska, Francuska, Belgija i Holandija i u manjem obimu države iz okruženja, pišu banjalučke Nezavisne novine.

U Predlogu procene pretnje od organizovanog kriminala u BiH, u 2021. godini ističe se da u BiH i dalje egzistiraju velike količine naoružanja zaostalog iz perioda konflikta.

To oružje se, kako je navedeno, krijumčari, odnosno nelegalno prodaje u EU, gde postoji rast potražnje na crnom tržištu, a naoružanje traže lica koja se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i terorizmom. Ukazuje se i da se modus operandi krijumčarenja oružja odvija na način da organizovane kriminalne grupe kupuju oružje na ilegalnom tržištu BiH od njima poznatih lica, privremeno ga skladište u BiH, a nakon toga ga koriste za kriminal u BiH, zemljama regiona ili EU.

„Isto tako, to oružje organizovane kriminalne grupe krijumčare na području EU, čime ostvaruju finansijsku korist zbog razlike u ceni na ilegalnom tržištu BiH u odnosu na ilegalno tržište EU“, ističe se u procenama nadležnih institucija, pišu Nezavisne.

Osim toga, u dokumentaciji Ministarstva bezbednosti BiH ističe se da se oružje, nabavljeno u BiH koristi za kriminal u Evropi, uključujući i oružane pljačke.

„Kriminalna lica, poreklom iz BiH, koja borave u inostranstvu, upoznata su sa prilikama u vezi sa ilegalnim tržištem i cenama naoružanja u BiH, kao i sa potražnjom u kriminalnom miljeu države u kojoj borave,…“, navodi se u dokumentaciji.

Grupe su, dodaje se, dobro organizovane, pri čemu svaki njen pripadnikk ima svoju ulogu, dok glavni dogovaraju nabavku oružja.

Takve grupe su, istaknutno je, veoma prilagodljive na promene i dešavanja oko njih, a i međusobno sarađuju.

.“Da bi se ovo predupredilo, potrebno je u zakonima o oružju rigoroznije tretirati registraciju ove vrste oružja. Zbog svih činjenica, kao i podatka da trgovina oružjem omogućava sticanje enormne i brze finansijske dobiti, procene su da će i u narednom periodu trgovina oružjem ostati jedna od oblasti delovanja organizovanih kriminalnih grupa“, navodi se u dokumentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar