U trendu

Nova afera: Profesorka čak 10 godina predavala istoriju s lažnom diplomom

Više od deset godina profesorka D.B. predavala je u Gimnaziji u Gospiću istoriju, a povremeno i sociologiju, njen rad je bio besprekoran, ona omiljena među učenicima, ali postojao je problem koji je otkriven pre koji dan – a to je da ona nikada nije diplomirala.

Ta vest u gospićku gimnaziju stigla je sa Sveučilišta u Zadru, na kojem je D.B. navodno diplomirala.

„Šokirao sam se kad sam video taj dopis. Poznajem je od 2009. godine kad sam ja ovde došao da radim, a ona je došla pre mene“, kazao je za 24sata.hr Josip Štampar, profesor fizičkog vaspitanja koji je na mestu vršioca dužnosti direktora od jula prošle godine.

Diplome svih zaposlenih škola je, prema uputstvu Ministarstva obrazovanja Hrvatske, poslala na proveru univerzitetima na kojima su izdate.

U međuvremenu omiljena je profesorka zatražila od direktora sporazumni raskid ugovora o radu, navodeći da očekuje novi, bolji posao. Direktor je, prema pravilima, postupio tako da joj je to i dozvolio.

„Nisam slutio ništa, a kamoli ovo što se iz svega toga izrodilo“, kaže Štampar.

Kada je profesorka došla da potpiše raskid ugovora i pokupi svoje stvari iz škole, oni su se rukovali i pozdravili, a onda je nastao filmski obrt.

Sekretarica je u direktorovu kancelariju donela poštu, među njom i koverat sa zadarskog Sveučilišta, a u dopisu je pisalo da je diploma D.B. lažna.

Više od 30 diploma iz ove škole sa oko 1.800 učenika poslali su na proveru, a za polovinu još čekaju povratne informacije sa sveučilišta na kojima su izdate, preneo je portal Klix.ba.

Iz kancelarije rektorke zadarskog Sveučilišta kazali su da nemaju nikakav komentar, a zadarska policija je čitav slučaj prebacila na obradu Policijskoj upravi Ličko-senjskoj.

„Prijava nam još nije stigla, a kad stigne pokrenućemo kriminalističku istragu. Nakon toga, ako se utvrdi počinjenje nedela, ide prijava za falsifikovanje isprave“, kazala je Maja Brozičević, portparolka PU Ličko senjske.

Za krivično delo falsifikovanja službene ili poslovne isprave predviđena je kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    nama pola vlade ima lazne diplome, a u gospicu problem sto je ima jedna profesorka

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike