U trendu

Nova levica o ekstremizmu: Premijer da pogleda u svoje gnezdo

ZAGREB – Hrvatska politička stranka Nova levica pozvala je danas premijera te zemlje Andreja Plenkovića da u borbi protiv ekstremizma i radikalizacije „pogleda u svoje gnezdo“, optuživši najviše državne zvaničnike i članove HDZ-a da svojim izjavama učestvuju u širenju ove „društvene bolesti“.

Nova levica je u saopštenju, objavljenom povodom incidenta u Borovom selu, gde je grupa muškaraca, prolazeći naseljem u pratnji policije, uzvikivala „Ubij Srbina“ i „Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati“, poručila da se protiv ekstremizma i radikalizacije ne može i ne sme boriti samo onda kada su ugroženi premijer i visoki zvaničnici.

„Ekstremizam je samo simptom široko rasprostranjene društvene bolesti uzrokovane političkim oportunizmom i skupljanjem političkih bodova na normalizaciji i bagatelizaciji NDH sentimenta, a u širenju te bolesti učestvovali su i učestvuju i najviši državni zvaničnici i članovi HDZ-a“, navodi se u saopštenju, a prenosi Hina.

Uprkos Plenkovićevoj najavi da će se „tražiti gnezda radikalizacije i ekstremizma,“ Nova levica ocenjuje da se čini da su „radikalni ptići“ u Hrvatskoj zaštićeni.

Istovremeno, ova partija podseća na sudsku presudu kojom su Dinamovi navijači, koji su razvili transparent s porukom mržnje prema Srbima, osuđeni na uslovnu kaznu zatvora.

„Radikalna su gnezda štićena i svaki put kada visoki zvaničnici osuđuju ‘sve totalitarizme’ kako ne bi morali da osude onaj koji je jedini preteći – nacionalizam koji poziva na nasilje i mržnju“, dodaje se u saopštenju.

U tom konetkstu ukazuje se na pokušaj predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da, kako se navodi, istovremeno osudi i ne osudi poklič „Za dom spremni“.

Nova levica osudila je i izjavu ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića da policija „preduzima sve u njenoj nadležnosti da ljude koji su u Borovu Selu vikali prekršajno goni za narušavanje javnog reda i mira“.

„Nameće se zaključak da Božinović izjednačava poziv na ubijanje pripadnika manjina sa, na primer, puštanjem preglasne muzike van pravila kućnog reda ili šetnje psa bez povodca“, navode u Novoj levici i podsećaju da ministar ne sme da navodi policijske službenike na kvalifikaciju dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Iz tih razloga, Nova levica pozvala je Plenkovića da „pogleda u svoje gnezdo“, a potom počne da radi na izradi akcionog plana za suzbijanje verbalnog nasilja nad manjinama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.