U trendu

Novi „biser“: Kolinda „devojka rođena iza gvozdene zavese“

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je njen govor u Vašingtonu povdom priznanja Fondacije Fulbrajt koje joj je uručeno, u kojem je, između ostalog, pomenula da je živela iza „gvozdene zavese“, imao toliko sadržajnih poruka da je fokusiranje na tu jednu stvar „vrlo, vrlo površno“ i „nije dobro za ovo društvo“.

„Čerčill je rekao da se “gvozdena zavesa“ spustila od Šćećina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prestonice srednjoevropske kulture, u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari menjale, bio neko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan“, izjavila je Grabar Kitarovićeva novinarima na premijeri filma o kapitenu Hajduka Ivanu Gudelju u Splitu.

Hrvatski portal Index ocenio je u nedelju da je netačna izjava hrvatske predsednice prilikom uručenja nagrade američke Fondacije Fulbrajt, da je bila „devojka rođena sa pogrešne strane Gvozdene zavese“.

Portal je naveo da je ona to nekoliko puta ponovila na nekoliko različitih skupova, i istakao da se Hrvatska u okviru Jugoslavije nalazila neko vreme iza Gvozdene zavese, ali da nije tačno da se Grabar Kitarović rodila iza nje.

Index podseća da se pod tim terminom podrazumeva imaginarna granica koja je delila Evopu na dva dela, kapitalistički Zapad i socijalistički Istok, i da je ona stvarno obuhvatala deo do Trsta, međutim, Jugoslavija se još 1948. godine odvojila od istočnog bloka i postala nezavisna od blokova i kasnije članica Pokreta nesvrstanih.

Pojašnjavajući svoj govor u subotu prilikom primanja nagrade Fulbrajt, ona je poručila da „niko ne treba da je uverava u život kakav nije bio“.

„Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo i kako je bilo putovati s crvenim pasošom, kakva ste poniženja doživljavali, šta je to značilo plaćati depozit. Ako je iko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, idemo uvesti jedan dan bivše Jugoslavije. Znate ko će najviše profitirati? Ja lično, jer ako kažete bilo šta protiv mene, završićete na Golom otoku“, kazala je Grabar Kitarovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)