najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novi neredi na grčko-makedonskoj granici, bačen suzavac

Makedonska policija je bacila suzavac na nekoliko stotina, većinom pakistanskih migranata, koji su danas pokušali da uđu u Makedoniju iz Grčke, zahtevajući prolazak ka bogatim državama severne Evrope.

Do nereda je došlo pošto je oko 200 ljudi zabranjen ulazak u Makedoniju, koji su zatim krenuli da hodaju nekoliko kilometara, duž novopodignute ograde na granici, tražeći alternativni prolaz.

Makedonska policija je ispalila suzavac kako bi potisnula migrante, a jedan policajac je pucao u vazduh u znak upozorenja, izvestio je Rojters.

Oko 1.500 Pakistanaca, Marokanaca i Iranaca sedmicama se nalazi na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije, nakon što su makedonske vlasti ograničile prolaz u severnu Evropu samo za Sirijce, Iračane i Avganistance koji se smatraju ratnim izbeglicama.

Osobe druge nacionalnosti označene su kao ekonomski migranti i rečeno im je da se vrate natrag, što je bio povod za brojne proteste.

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas izjavio je da grčka vlada pokušava da ubedi migrante koji se nalaze na granici da dođu u Atinu i potraže azil u Grčkoj, navodeći da za njih postoji smeštaj.

Muzalas je rekao da se njegova država našla pod “intenzivnim pritiskom nekih država članica Evropske unije koje pogrešno veruju da priliv izbeglica možze da bude kontrolisan iz Grčke”, preneo je AP.

Reagujući na pisanje lista “Fajnenšel tajms” o optužbama neimenovanih evropskih zvaničnika, Muzalas je kazao da nikakva zvanična pretnja da se Grčka iskuljuči iz zone Šengena nije upućena, nazivajući tu priču mešavinom “realnosti i mita”.

Grčki ministar je istakao da je “Grčka početak koridora”, a da su “vrata u Turskoj”.

“Stoga, ukoliko priliv (izbeglica) ne bude kontrolisan u Turskoj, sa obale Turske, nemoguće je kontrolisati priliv iz Grčke ili bilo koje druge članice EU”, dodao je Muzalas.

Neki od migranata na grčko-makedonskoj granici rekli su grčkim vlastima da su spremni da se vrate u svoje zemlje porekla, ali pakistanska vlada ne odgovara na zahteve za njihov prijem, a Međunarodna organizacija za migracije nema finansijska sredstava da ih vrati u domovinu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike