U trendu

Novi sukobi u Solunu, blokiran ulaz u jednu školu

SOLUN – Grupa od oko 100 mladića obučenih u crno blokirala je danas ulaz u jednu srednju stručnu školu u Solunu, zabarikadirajući se iza niza kontejnera i bacajući kamenje, baklje i druge „projektile“ na novinare, nastavnike i sve ostale koji pokušavaju da priđu zgradi.

Ovo je drugi dan da su se uzbunjivači, za koje se veruje da su povezani sa ekstremno desničarskim grupama, pobunili ispred jedne škole u zapadnom predgrađu Evosmos, prenosi grčki portal Katimerini.

Nije međutim jasno da li su među njima i učenici škole.

Napetost u zapadnom delu Soluna najpre je izbila u utorak u jednoj drugoj srednjoj stručnoj školi, u Stavropoliju, kada se slična grupa mladih okupila u školskim prostorijama i napala miting levicarskih studentskih grupa koji se protive obrazovnoj politici vlade.

Policija je drugog dana sukoba u toj školi uhapsila nekoliko ljudi, potvrdivši sumnje da su počinioce napada podržale ekstremno desne grupe, uključujući i sada raspuštenu neonacističku stranku “Zlatna zora”.

Medijski snimci iz obe škole pokazali su nekoliko mladih u crnoj odeći koji otpozdravljaju nacističkim pozdravom.

Nekoliko učenika je ranije ove nedelje povezano sa nasiljem i suočeni su sa neogranicenom suspenzijom iz škole.

Nasilje u Solunu izazvalo je zabrinutost zbog prodora krajnje desničarskih elemenata u srednje škole na severu Grčke, ali i u druge delove zemlje, navodi Katimerini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.