Novitović: Požar na Romaniji pod kontrolom

BANJALUKA – Požar na jugoistočnim obroncima Romanije je pod kontrolom i u toku dana očekuje se da bude potpuno ugašen, izjavio je Milan Novitović, v. d. direktora Civilne zaštite Republike Srpske.

„Radi se o veoma nepristupačnom terenu, i pored helikoptera, ljudska čizma je glavni faktor. U svim službama na licu mesta imamo oko 50 ljudi koji rade na gašenju požara“, rekao je Novitović za RTRS.

On se još jednom osvrnuo na jučerašnju odluku ministra bezbednosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića da ne odbori odmah korišćenje helikoptera u gašenju požara.

„Ružne scene na sreću su iza nas. Ono što je uradio, odnosno nije uradio Mektić, otvorilo nam je oči da znamo ko nas predstavlja u zajedničkim institucijama“, naveo je Novitović.

On je dodao da je sve urađeno po protokolu.

„Zahtev je otišao u 11.30. Već u 11.36 stigao je odgovor iz Oružanih snaga BiH da su helikopteri u pripravnosti i da se čeka odobrenje ministra Mektića. Odgovor je stigao u 13.10 da on nema razumevanja za požar. Za tako nešto nema nikakvog opravdanja, jer opravdanost i hitnost su postojali“, rekao je Novitović.

Dodao je da je tačno da nisu bili ugroženi životi, ali da je postojala mogućnost da se požar u crnogoričnoj šumi požar proširi, čime bi se direktno u opasnost doveli građani i njihova imovina na širem području Republike Srpske.

On je istakao da su helikopteri počeli sa gašenjem tek u 15.30.

„Imali su šest preleta, a da im je odboreno u 11.30, verujemo da bi već juče cela priča bila završena i da bi požar bio ugašen“, zaključio je v. d. direktora Civilne zaštite Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.