U trendu

NVO i gradonačelnici protiv formiranja zatvorenih migrantskih centara

Plan grčke vlade da se kampovi na ostrvima na Egejskom moru zamene zatvorenim centrima za migrante izazvao je danas negativne reakcije nekoliko gradonačelnika i nevladinih organizacija, koje smatraju da se na taj način „krši medjunarodno pravo za tražioce azila“. 

„Taj projekat je u suprotnosti sa grčkim, evropskim i medjunarodnim pravom“, saopštio je Savet za izbeglice, NVO koja zavisi od Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR). 

Nekoliko gradonačelnika protivi se tom planu. 

Grčka konzervativna vlada u sredu je saopštila da uvodi nov sistem upravljanja migracijama, uz premeštanje 20.000 tražilaca azila sa ostrva na kopno, kao i ukidanje postojećih otvorenih kampova na ostrvama i uredjenje objekata za smeštaj koji će biti pritvorskog tipa. 

Planirane promene najveće su od 2016. godine kada je postignut sporazum izmedju Turske i Evropske unije o ograničavanju dolaska migranata sa istoka u Evropu. 

Atina je u okviru izmena najavila zatvaranje tri najveća migrantska kampa, na egejskim ostrvima Lezbos, Samos i Hios, i njihovu zamenu zatvorenim objektima, pritvorskog tipa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.