U trendu

Obeležavanje 25 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva

ILIJAŠ – Parastosom u crkvi Svetog proroka Ilije u Ilijašu danas je počelo obeležavanje 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba, a gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je poručio da je februar 1996. najstradalniji mesec za srpski narod na ovim prostorima, jer je oko 120.000 Srba dobrovoljno napustilo ognjišta.

„Tada je srpski narod odlučio da tapiju na svoju zemlju prepusti tapiji za stvaranje Republike Srpske. Možemo reći da je srpski narod Sarajeva dobrovoljno platio cenu stvaranja Srpske“, rekao je Ćosić i dodao da je srpski narod na taj način pokazao koliko je spreman da se žrtvuje za zemlju koju voli.

Podsetio je da je Ilijaš mesto koje je najviše stradalo u periodu od 1992. do 1995. godine, te da je više od 1.000 Srba stradalo braneći ognjišta.

„Ova crkava, koja je stara skoro 140 godina govori o tome koliko je srpski narod bio na ovim ognjištima i koliku je žrtvu podnosio u godinama iza. Ne samo u odbrambeno-otadžbinskom ratu, nego kao najmnogobrojniji narod na ovim prostorima u svim prethodnim ratovima“, naveo je Ćosić, prenela je Srna.

Istakao je da je srpski narod u periodu od 1992. do 1995. godine pokazao da može i da stvori i odbrani Republiku Srpsku.

„Tri su značajna perioda, i to period odbrane i stvaranja, period egzodusa i period ponovnog stvaranja Srpskog Sarajeva, koje je nastalo na prostoru tri nove opštine i tri stare. Nove opštine su Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Istočni Satri Grad, a tri stare su Pale, Sokolac i Trnovo“, podsetio je Ćosić.

Rekao je da polovina sarajevskih Srba danas živi na prostoru Istočnog Sarajeva, jedna četvrtina u drugim mestima Republike Srpske, a druga četvrtina u Srbiji i širom sveta.

„To su Srbi Sarajeva, koji su svojim intelektualnim, materijalnim i svim vrstama kapaciteta pokazali kako su živeli na jednom ognjištu, branili ga i odlučili da razvijaju druge sredine“, rekao je Ćosić.

Dodao je da su su Srbi sa Kosova i Srbi iz Sarajeva, i kao najstradalniji, doprineli stvaranju Srpske i Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar