Obeležavanje godišnjice akcije Bljesak u senci sukoba predsednika i premijera Hrvatske

Obeležavanje 26. godišnjice vojno-policijske akcije „Bljesak“ u Hrvatskoj odvija se u senci sukoba predsednika države Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića koji su danas u Okučanima odvojeno položili vence za stradale hrvatske vojnike i policajce.

Iako je Vlada saopštila da delegacije odvojeno polažu vence iz epidemioloških razloga, predsednik i premijer, koji dolaze iz različitih političkih stranaka, zbog narušenih odnosa već neko vreme ne učestvuju zajedno na obeležavanju važnih dogadjaja.

Tako je bilo i nedavno na komemoraciji za žrtve ustaškog koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata u Jasenovcu kada su Milanović i Plenković odvojeno položili cveće.

Plenković, predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), više puta je odbacio mogućnost zajedničkog polaganja venaca s Milanovićem, koji dolaze iz Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske.

Njih dvojica su poslednjih meseci razmenili niz oštrih reči, a premijer je o izjavama predsednika da državni vrh treba da pokaže zajedništvo kad su u pitanju važni datumi, rekao da „nema glumljenja“. Oni danas u Okučanima nisu komentarisali medjusobni sukob.

Milanović je u Okučanima rekao da su „hrvatski junaci na današnji dan pre sad već puno godina odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili“ taj deo Hrvatske, preneo je njegov kabinet.

„Oni su, nakon akcije „Maslenica“ 1993. godine, omogućili da se nekoliko meseci kasnije, u avgustu 1995. godine, Hrvatska konačno spoji i oslobodi“, dodao je Milanović.

Naveo je da je to učinilo „malo dobrih i hrabrih ljudi“.

„Radilo se o stotinama, možda hiljadama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu (sedište Ministarstva spoljnih poslova u Zagrebu), Ženevi, kadrovskim službama, a ovde, i na drugim bojištima Hrvatske, borio se mali broj ljudi“, rekao je hrvatski predsednik.

Posle odvojenog polaganja venaca, premijer Plenković je rekao da je sloboda koju su Hrvatima dali hrvatski branitelji „najvažnija vrednost koja mora da se neguje i čuva“, prenela je agencija Hina.

„Došli smo da još jednom odamo počast hrvatskim herojima, našim braniteljima, koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu početkom maja 1995. godine“, naveo je Plenković.

Upitan o sukobu s predsednikom države, Plenković je rekao da nije trenutak da se o tome govori i dodao da je bitno da su danas svi u Okučanima, za razliku od prošle godine.

Milanović je prošle godine napustio obeležavanje godišnjice akcije „Bljesak“ jer je jedan od učesnika nosio majicu s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

Vence je danas u Okučanima položila i delegacija Sabora Hrvatske na čelu s predsednikom Gordanom Jandrokovićem (HDZ) koji je rekao da je operacija „Bljesak“ bila jedna od najvažnijih u ratu i da je „slomila kičmu projektu Velike Srbije“.

Hrvatske snage su 1. maja 1995. godine rano ujutru započele dvodnevnu operaciju „Bljesak“, ofanzivu kojom su preuzele kontrolu nad zapadnom Slavonijom, koja je do tada bila u sastavu samoproklamovane Republike Srpske Krajine (RSK).

U akciji „Bljesak“ stradao je veliki broj srpskih civila, a oko 15.000 ljudi je izbeglo, najviše u BiH, u Republiku Srpsku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.