Od 1. jula seks bez pristanka kažnjiv u Grčkoj

Grčka je danas zaoštrila Krivični zakon tako što je silovanje definisala kao bilo koji seksualni čin bez pristanka, pošto je bila kritikovana da je dosadašnja definicija popustljiva prema počiniocima tog dela.

Promene u poslednjem trenutku odobrene u Skupštini pohvalili su aktivisti koji kažu da to žrtvi smanjuje teret dokazivanja.

Dosadašnja definicija silovanja je bio prisilni seksualni čin posle nasilja ili pretnje „ozbiljnom ili direktnom opasnošću“, a kazna za počinio je bila najmanje pet godina zatvora.

Promena je deo šire reforme Krivičnog zakona koja smanjuje kazne za neka teška krivična djela, ali osigurava da se osuđeni kriminalci upućuju u zatvor.

Pošto izmena zakona stupi na snagu 1. jula, osobe osuđene za silovanje će izdržavati pet do deset godina zatvora.

Pravna grupa Amnesti Internešenela pozdravila je novu definiciju kao „istorijsku pobedu“ žena u Grčkoj.

„Ovaj novi izmenjeni zakon konačno priznaje jednostavnu istinu da je seks bez pristanka silovanje i jasno pokazuje da fizičko nasilje nije potrebno da bi se zločin smatrao silovanjem,“ rekla je Irini Gaitanu, aktivistkinja Amnestija u Grčkoj.

Gaitanu je dodala da je Grčka tek deveta zemlja Evrope koja je donela takav zakon.

U drugim promenama u okviru reforme, Vlada je smanjila kazne za osobe proglašene krivim za vođenje zločinačke organizacije ili za izradu, posedovanje ili snabdevanje zapaljivim bombama.

Ta izmena je razljutila je opozicione partije koje su rekle da će to podstaći ekstremiste na još veću upotrebu „Molotovljevih koktela“ koje anarhistički i krajnje levičarski demonstranti ionako često koriste protiv policije i javnih zgrada.

Izmena zakona usvojena danas, takođe predviđa da se sve kazne zatvora duže od tri godine moraju izdržati. Po dosadašnjem sistemu, u mnogim slučajevima počinioci mogu otkupiti svoje kazne ili osigurati oslobađanje po žalbi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.