U trendu

Od premijerke Srbije Crnogorska partija traži uvodjenje jezika u službenu upotrebu

Predstavnici Crnogorske partije u Srbiji su danas zatražili od premijerke Srbije Ane Brnabić da se „posveti i založi“ za ostvarivanje ustavnih prava crnogorske nacionalne manjine na korišćenje jezika u službenoj upotrebi.

Crnogorska partija reagovala je na izjavu premijerke Brnabić posle sastanka u Podgorici s predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, da „očekuje poštovanje prava Srba, njihovog jezika, identiteta i kulturnog nasledja u toj državi“.

U saopštenju je CP podsetila Brnabić da u opštini Vrbas opštinsko rukovodstvo izbegava da uz postojeći srpski, madjarski i rusinski, uvede i crnogorski jezik u službenu upotrebu, iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi.

Ta partija je opštinskim vlastima 13. juna ove godine uputila novi zahtev za uvodjenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu.

Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrdjuje obavezu lokalne samouprave da uvede u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto.

Kako se navodi u saopštenju partije, po rezultatima poslednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine, u opštini Vrbas živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika.

„Odgovora iz opštine Vrbas još nema, identično kao i na ranije zahteve“, piše u saopštenju, a zahteve su od 2010. godine do danas podnosili osim Crnogorske partije i predstavnici Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“.

Pored Vrbasa jedina opština u Srbiji gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvodjenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je opština Mali Idjoš, koja je to uradila 2010. godine na zahtev udruženja „Krstaš“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.