U trendu

OHR potvrdio: Kristijan Šmit izabran za novog Visokog predstavnika u BiH, Rusija protiv

Ambasadori država-članica Upravnog odbora Saveta za provodjenje mira u BiH (PIK) zvanično su imenovali Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koga je na tu funkciju kandidovala Nemačka.

Iz Kancelarije Visokog predstavnika (OHR) saopšteno je da se Upravni odbor PIK-a „raduje saradnji sa Šmitom nakon što 1. avgusta preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka dosadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka stupiti na snagu“.

„Upravni odbor PIK zahvaljuje Nemačkoj na inicijativi i uveren je da će Šmit ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprineti stabilnosti u BiH, tako što će obezbediti dosledno sprovodjenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma“, navedeno je iz OHR-a.

Ističe se da odluka Upravnog odbora PIK-a dodatno naglašava opredeljenost za teritorijalni integritet BiH.

OHR će sada, kako se navodi, obavestiti generalnog sekretara UN o odluci Upravnog odbora PIK-a.

Do sada je bila praksa da mandat visokom predstavniku u BiH potvrdjuje Savet bezbednosti UN.

„Upravni odbor PIK-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Incku na njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu sprovodjenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i bezbednosti i stabilnosti u BiH u poslednjih 12 godina“, ističe se u saopštenju.

Rusija se, kako je navedeno, nije složila sa tom odlukom Upravnog odbora PIK.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.