U trendu

Oko 5.000 porodica bez krova nad glavom

Oko 5.000 porodica na području Skoplja pretrpelo je štetu u nevremenu koje je prošlog vikenda pogodilo glavni grad Makedonije, javila je danas televizija Telma.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Besir Jašari rekao je da su stručne ekipe na terenu i da procenjuju štetu, a najavio je da će ljudi „biti na vreme obeštećeni“.

Još ne može da se kaže kolika je šteta, ali je izvesno da će uticati na poljoprivredu, rekao je Jašari. On je dodao da razlog za to što je jaka kiša napravila štetu nisu odvodni kanali koji se redovno čiste.

Jašari je istakao da na uklanjanju stradale stoke, kako bi se sprečilo širenje zaraze, od juče radi sedam ekipa Ministarstva poljoprivrede i četiri Agencije za hranu i veterinu.

U Makedoniji je za četvrtak popodne i petak ponovo najavljeno nevreme sa jakom kišom, grmljavinom i snažnim vetrom, prenela je Televizija Telma.

Pozivajući se na državnu hidrometeorološku upravu, Telma navodi da će Makedonija ta dva dana da bude pod uticajem vlažne i hladne vazdušne mase sa severa koja će izazvati jaku kišu, grmljavinu, jaka električna pražnjenja i jak vetar.

U petak preko dana duvaće pojačan do jak vetar, koji će na nekim mestima dostizati brzinu i preko 90 kilometara na sat, a doći će i do značajnog pada temperature.

U jakom nevremenu koje je u subotu pogodilo Skoplje i Tetovo načinjena je velika materijalna šteta, a na području glavnog grada Makedonije poginule su 22 osobe, dok se, prema policiji, još traga za jednom 16-mesečnom bebom.

Direktor Agencije za zaštitu i spasavanje Šaban Saliju danas je rekao da su još četiri osobe prijavljene kao nestale.

Povodom primedbi gradjana iz pogodjenih područja Skoplja da državne institucije nisu dovoljno i na vreme reagovale, on je rekao da su ekipe te agencije stalno na terenu i da rade aktivno sa svih 85 pumpi koje imaju, kao i da će ih vlada snabdeti sa još oko 1.000 pumpi.

Olujno nevreme u subotu uveče je trajalo više sati i nanelo je velike materijalne štete. Voda je u Skoplju ušla u stambene zgrade, poplavila Klinički centar, kidala drveće, bujica je nosila automobile, a mnogi građani su bili zaglavljeni u vozilima na podvožnjacima i raskrsnicama u nižim delovima grada.

Najteže su pogođena severoistočna prigradska naselja Stajkovci i Čento, Sinđelić, Aračinovo i Smiljkovci, gde je nadošla voda izazvala odrone i poplavila kuće. Veći deo tih naselja i dalje je pod vodom, a građanima na saniranju posledica pomaže i vojska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.