U trendu

Opozicija CG: Potpis Porfirija protivan volji Amfilohija

PODGORICA – Potvrda patrijarha srpskog Porfirija da će posle uskršnjih praznika doći u Crnu Goru da u ime Crkve potpiše Temejni ugovor sa vladom izazvala je oštra reagovanja opozicije, koja tvrdi da je to suprotno volji mitroplita Amfilohija i potvrđuje da Mitropolija crnogorsko-primorska nema autonomiju u toj državi, kao i da je u pozadini svega, tvrde, predsednik Aleksandar Vučić.

“Patrijarh SPC će suprotno volji pokojnog mitropolita Amfilohija potpisati Temeljni ugovor sa Crnom Gorom. Pamtimo koliko su neki tvrdili da je Mitropolija autonomna”, napisao je Generalni sekretar opozicione Socijaldemokratske partije Ivan Vujovićna svom tviter nalogu.

Tvrdi da na taj način predsednik Srbije Vučić želi da „uspostavi kontrolu nad crkvom“ i istovremeno pita potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića da li će zaštiti državni interes Crne Gore.

“Vučić zavodi red i hoće potpunu kontrolu i nad crkvom u Crnoj Gori. Krivokapić će samo da potpiše a hoće li Abazović zaštititi državni interes”, napisao je Vujović.

Ovim povodom oglasio se i bivši predsednik Liberalnog saveza Miodrag Živković i tvrdi da se stavljanjem potpisa patrijarha Porfirija na Temeljni ugovor „najzad se ruši, decenijama namerno stvaran privid, da SPC u Crnoj Gori ima neku svoju autonomiju ili samostalnost u odnosu na centaralu Srpske crkve koja ima svoju jasnu hijerarhiju“.

Živković je na svom fejsbuk profilu napisao da trajanje tog privida vešto brinuo, pokojni mitropolit Amfilohije, koji je, kako kaže, sam i lično uživao autonomiju unutar svoje crkve.

Odlaskom Amfilohija, kaže Zivković, svakome mora biti jasno da te autonomije nikada nije ni bilo i da je nikada neće biti.

Tumačenje Živkovića je da je potpisivanje ovog ugovora pravni posao sa međunarodnim elementima, kojim, kako kaže, Crna Gora preuzima značajan broj obaveza prema toj stranoj crkvi, pa ga samim tim, smatra, ne može potpisati vlada, bez prethodne saglasosti parlamenta.

Ranije danas oglasila se i najuticajnija opoziciona DPS Mila Đukanovića zahtevom da premijer upozna javnost sa Temeljnim ugovorom pre potpisivanja i da na taj način, kako kažu, pokaže bar zeru integrteta ili nek podnese ostavku da se više ne bruka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.