U trendu

Opozicija formira istražnu komisiju o posleratnoj obnovi

ZAGREB – Parlamentarne opozicone stranke dogovorile su danas pokretanje inicijative za osnivanje istražne komisije o posleratnoj obnovi, pošto se ispostavilo da je nedavni zemljotres u Sisačko moslovačkoj županiji pokazao da kuće nisu adekvatno obnovljene.

Opozicija u tome očekuje i podršku vladajućeg HDZ-a.

Poslanik opozicionog SDP-a Peđa Grbin izjavio je da su stranke usaglasile tekst i definisale istražnu komisiju sa konkretnim ciljevima.

Složili su se, kazao je, da je potrebno obuhvatiti čitavo područje Hrvatske jer nisu samo Petrinja, Sisak i Glina područja na kojima se događala obnova, a koja su seizmički aktivna.

Grbin je, prenosi Hina, rekao da je potresa bilo i u Dubrovniku i Kninu, a to su takođe područja koja su bila obuhvaćena obnovom.

Prema njegovim rečima, istražna komisija nne treba samo da utvrdi odgovornost, nego bi trebalo da utvrdi postoji li na tim područjima potreba za ojačavanjem građevina koje nisu napravljene na adekvatan način.

Istražna komisija bi trebalo da spreči i da se ono što se dogodilo više ne ponovi u budćnosti, a ne samo da bi se utvrdila odgovornost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.