U trendu

Opozicija osudila ustaštvo u Zadru i podržala Milanovića

ZAGREB – Hrvatska parlamentarna opozicija osudila je danas isticanje ustaškog pozdrava „za dom spremni“ na obeležavanju 28. godišnjice vojno-policijske akcije Maslenica ’93. u Zadru i podržala predsednika Zorana Milanovića koji je zbog toga odbio da prisustvuje komemoraciji.

Milanović je istovremeno naložio vojnom vrhu da napusti komemoraciju.

SDP-ov poslanik Arsen Bauk podsetio je da je predsednik postupio isto kao i u Okučanima u sličnoj situaciji, a ovog puta, primetio je, naprravio je korak više i opravdano naredio komandantima vojske da napuste obeležavanje godišnjice.

„Organizatorima, vladi i svima drugima poslao je jasnu poruku da i za obeležavanja ovakvih godišnjica važi njegova vrlo jasna poruka: Prvo sapun, a onda parfem“, rekao je Bauk.

Za poslanicu Mosta Marju Selak Raspudić je isticanje ustaškog pozdrava za dom spremni“ kažnjivo, ali, nažalost sudovi nemaju ujednačenu praksu, pa bi, kaže, to trebalo jasnije definisati Krivičnim zakonom.

„I predsednik i premijer treba da postupe u skladu sa zakonima. Sve što je zakonom dozvoljeno ne smeju osuđivati tako da u ime funkcije postupaju, dok sve ono što zakonom nije dozvoljeno treba kažnjavati svojim odlaskom s takvih mesta i ostalim osuđujućim postupanjem“, rekla je Selak Raspudić.

Ćelnik Zeleno-levog bloka Tomislav Tomašević nije iznenađen reakcijom Milanovića i kaže da je ona za njega očekivana.

„Milanović je već u Okučanima postavio standard kojeg se drži i ja to podržavam, a vidim da podržavaju i ministar odbrane i župan“, rekao je Tomašević, ističući da takve stvari treba zakonski regulisati „kako više ne bi bilo dilema ili sličnih situacija“, prenela je Hina.

Poslanica GLASA Anka Mrak Taritaš ocenila je Milanovićev postupak jedino ispravnim, ali se pita kakva je to država u kojoj predsednik države mora otići, a ne oni koji imaju ustaška obeležja.

„Jedino je ispravno napustiti manifestaciju na kojoj su istaknuta takva obeležja i da se ona prekine..“, rekla je Taritaš i založila se za poštovanje zakona kojim je jasno definisano nošenje obeležja, ali i sankcije.

„Pa ko voli, nek’ izvoli“, poručila je Taritaš i navela primer Blajburga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar