U trendu

Opozicioni ministri treba da znaju svoj posao

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Djukanović rekao je danas da opozicioni ministri koji će ući u sadašnju Vladu treba da nadiziru predizborni proces, ali da  „znaju da obavljaju posao ministra“.

Djukanović je novinarima rekao da bi on mogao već početkom maja izaći pred Skupštinu sa  predlogom personalnih popuna u Vladi Crne Gore, na osnovu predloga dela opozicije.

Djukanović, koji je i lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je da će ta partija na narednim parlamentarnim izborima „očuvati rejting“ i da će „biti okosnica izvršne vlasti“.

Komentarišući sporazum o uslovima održavanja parlamentarnih izbora koji su potpisale DPS i nekoliko opozicionih partija, Djukanović je kazao da se 98 odsto teksta sporazuma zasniva na ponudi DPS za participaciju opozicije u vlasti do novih izbora.

Vladajući DPS, zatim, partije, njeni partneri u vlasti, kao i opozicione partije- Socijaldemokratska  partija, Demos i neparlamentarna URA, potpisali su sporazum o uslovima održavanja parlamentarnih izbora, prema kome će crnogorska vlada imati karakter „vlade izbornog povjerenja“, sa glavnim zadatkom da kontroliše upotrebu državnih resursa u predizbornom  procesu.

Na osnovu tog sporazuma, deo opozicije u rekontruisanoj Valdi će dobiti pet ministarskih funkcija, kao i veći broj savetnika i funkcionera u upravljačkim organima  javnih preduzeća i ustanova.

Opozicione partije koje su potpisale sporazum osporavaju pravo Pozitivnoj Crnoj Gori da participira u Vladi u okviru kadrovske kvote, predvidjene za opoziciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.