U trendu

Opozicionog poslanika u Skupštini RS obezbedjenje iznelo iz sale

 Skupštinsko obezbedjenje iznelo je iz sale poslanika Nebojšu Vukanovića, pošto je sa svog mesta dovikivao i protestovao u vreme dok je za govornicom bio srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik iznosio razne optužbe na račun opozicije.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić, u svojstvu predsedavajućeg posle nekoliko opomena Vukanoviću dao je nalog obezbedjenju da ga izbace iz skupštinske sale, što je i učinjeno, a sednicu su potom napustili gotovo svi opozicioni poslanici.

Skupština Republike Srpske danas raspravlja o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

Dodik je predložio da Narodna skupština usvoji zaključak prema kojem bi uslov za povratak srpskih predstavnika u institucije BiH bilo donošenje zakona kojim bi RS i konstitutivni narodi bili zaštićeni od nazivanja „genocidnim“.

Dodik je predložio da Narodna skupština RS potvrdi ranije zaključke o povlačenju saglasnosti na poreze, vojsku i pravosudje, a da se istovremeno pregovara sa ostalim stranama u BiH.

Opozicioni poslanici smatraju da današnja posebna sednica parlamenta nema nikakvog smisla i da treba da posluži aktuelnoj vlasti da skrene pažnju sa korupcije i lošeg ekonomskog i socijalnog stanja u RS.

Takodje smatraju da Dodik najnovijim predlogom pokušava da „kupi vreme“ i da uopšte nema nameru da RS vrati nadležnosti, već da zamajava javnost i stvara atmosferu stalnih tenzija u BiH, zbog dobijanja političkih poena pred opšte izbore, zakazane za oktobar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.