U trendu

Orepić o navodnim optužnicama protiv generala čitao u medijima

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić izjavio je danas da nema nikakve službene informacije o navodnoj krivičnoj prijavi koju je MUP Republike Srpske podneo sudu BiH protiv 16 hrvatskih generala.

„Ne znam ništa, taman čitam. Moram se upoznati s tim što se dogadja, proveriti je li to tačno“, rekao je Orepić za regionalnu televiziju N1.

Na pitanje hoće li se obratiti kolegama iz RS, Orepić je ironično upitao: „Šta je to“. „Sve me to skupa žalosti i stvarno me zanima ko to loži vatru“, dodao je hrvatski ministar.

Beogradske Večernje novosti objavile su danas da je MUP Republike Srpske podneo sudu BiH krivične prijave protiv 16 hrvatskih generala, medju kojima su i Ante Gotovina i aktuelni hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević.

Kako je navedeno, prijave su podnete zbog zločina počinjenih u septembru i oktobru 1995. godine, a osumnjičeni oficiri bi, ako kroče na teritoriju Bosne i Hercegovine, trebalo da budu uhapšeni.

Prema pisanju beogradskog lista, hrvatski vojni generali terete da su kao neposredni rukovodioci vojnih operacija „Maestral“ i „Južni potez“ na pet zapadnokrajiških opština odgovorni za progon 120.000 ljudi i ubistvo 1.644 civila i vojnika.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su početkom prošle sedmice na području Orašja u bosanskoj Posavini desetoro hrvatskih državljana, bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane, osumnjičenih da su tokom rata počinili ratni zločin nad Srbima. 

Hrvatski državni vrh oštro je reagovao na to hapšenje, a u reakcijama se uglavnom isticalo da je reč o politički motivisanom postupku.

Hrvatski mediji spekulišu da se više od 600 bivših pripadnika HVO i HV nalazi na meti tužilaštva BiH, medju njima i aktuelni ministar odbrane Damir Krstičević, koji je početkom sedmice otkazao put u Sarajevo, pravdajući to obavezama u zemlji oko donošenja budžeta za ovu godinu. Mediji su pisali da se njegovo ime pominje u slučaju ratnih zločina na području Jajca i Donjeg Vakufa. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.