U trendu

Šešelju zabranjen ulazak u Hrvatsku: „Ako dođe, uhapsićemo ga“

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske zabranio je ulazak Vojislavu Šešelju u tu zemlju, prenose hrvatski mediji.

„Neka dođe, uhapsićemo ga“, poručio je premijer putem službe za odnose s javnošću.

Prethodno je premijer komentarisao presudu i poručio kako se nada reakciji Srbije.

Danas sam u Vukovaru u kojem je Šešelj učinio zlo i nije pokazao kajanje. Palio je hrvatske zastave i zastave EU. Nadam se da će i Srbija reagovati, jer je put prema EU pravi put i nadam se da će se susedi ponašati na pravi način“, kazao je Orešković.

Upitan hoće li ovo uticati na ponašanje Hrvatske kada je u pitanju njen put u EU, odgovara:

„Mi smo od početka rekli da su svima jasni uslovi pristupanja EU, kako smo mi ispunili sve kriterijume, tako će i Srbija.“

U Zagrebu u 18 sati protest zbog presude Šešelju

Povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala Vojislavu Šešelju za zločine nad civilima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata zakazali su za danas u 18.00 sati protest na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Protest će biti održan kod fontane Manduševac, pod nazivom „Oslobađanje Šešelja – poraz za pravdu, sramota za sud, nepravda za žrtve“, javlja Indeks.hr.

„Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata pozivaju građane i građanke da im se pridruže u ovom protestnom činu solidarnosti sa svim žrtvama rata i njihovim porodicama koje je današnja oslobađajuća presuda Šešelju duboko pogodila kao još jedan izostanak pravde i nepriznavanja njihove patnje“, stoji u saopštenju Platforme 112.

Na danas izrečenu presudu Šešelju reagovao je i zagrebački Centar za suočavanje s prošlošću „Dokumenta“, izrazivši šokiranost odlukom Haškog tribunala koju ocenjuje kao najporazniju prvostepenu presudu tog suda do sada.

To je rezultat, navodi se u saopštenju, „konfuzne optužnice tužilaštva, kontinuirane opstrukcije sudskog procesa i neadekvatnog procesnog kapaciteta sudskog veća da se takve pojave neutrališu“, prenosi Indeks.hr.

Oslobađajuća presuda Šešelju šokirala region

Deo medija u regionu šokiran je oslobađajućom presudom koja je u Haškom tribunalu izrečena lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju.

Mediji u Hrvatskoj su, inače, sa velikom pažnjom iz minuta u minut pratili izricanje presude lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, a nakon oslobadanja nisu krili iznenadenje i zgroženost takvim ishodom.

Zanimljivo je da je upravo u vreme izricanja prvostepene presude haškom optuženiku u lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu, hrvatski premijer Tihomir Orešković u poseti Vukovaru, gde će obići vukovarsku bolnicu, Spomen dom Ovčara i odati počast postradalima.

Ta poseta se u hrvatskim medijima protumačena je u Zagrebu kao želja i nada cele Hrvatske da će Šešelj biti proglašen odgovornim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene između 1991. i 1993. godine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini i Vojvodini u Srbiji.

Jutarnjji list na udarnom mestu objavio je oslobađajuću presudu Šešelju u Haškom tribunalu pod naslovom „Šok u Hagu: Šešelj je slobodan čovek“.

Raspravno veće Međunarodnog krivičnog suda oslobodilo je Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. „Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovek“, preneo je Jutarnji reči predsednika sudskog veća Žan Klod Antonetija.

Zagrebački portal Index.hr izvestio je kratko da je Haški tribunal odlučio da „četnički vojvoda Vojislav Šešelj nije kriv po svim tačkama optužnice“.

Hrvatska radio televizija javila je da je Šešelj nepravosnažno oslobođen odgovornosti za ratni zločin uz konstatacije da je lider radikala po oslobađanju na vom tviter nalogu nastavio da provocira „u svom klasičnom tonu“.

Agencija Hina je prenela vest o oslobađajućoj presudi Šešelju po svim tackama optužnice citirajući u naslovu stav tužilaštva koje je navelo da je „Velika Srbija politički, a ne zločinački cilj“, dok je agencija Fena kratko javila da je lider radikala oslobođen.

I sarajevski portal Klix.ba na udarnom mestu donosi informaciju da je pretresno veće Haškog tribunala oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, pa time i za zločine za koje se teretio da je počinio na području BiH.

Da je Haški tribunal oslobodio Šešelja po svim tačkama optužnice preneli su crnogorski mediji, a veoma posećeni portal CdM je objavi i njegov tvit upućen hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović u kome je poziva da se spremi za njegovu skoru zvaničnu posetu.

Sarajevski Dnevni avaz, takođe, je preneo kao udarnu vest o oslobađajućoj presudi Šešelju u Haškom tribunalu, uz tvit lidera radikala u kome kaže:“Sto vaša kazna bude veća. to će moja ideologija Velike Srbije biti veća“.

Radio televizija Republike Srpske je vest o oslobađanju Šešelja prenela pod naslovom „Šešelj nije nizašta kriv“.

Portal banjalučkih Nezavisnih novina, takođe, je objavio da je Šešelj oslobođen optužbe po svim tačkama uz prikaz njegovog tvita na kojem je poručio:

„Kako čujem bitka je izgleda završena“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.