U trendu

Osmani i Dendijas: Odnosi Atine i Skoplja model za ceo region

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas u Skoplju da se nastavlja pozitivna dinamika u odnosima Severne Makedonije i Grčke koja predstavlja model za ceo region, kakva treba da bude saradnja i kako da se uspešno rešavaju sva otvorena pitanja medju susedima.

Na zajedničkoj konfereneciji za novinara sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom, Osmani je rekao da Grčka produžava da bude snažan lobista za započinjenje progovora Skoplja sa EU, što Severna Makedonija posebno ceni.

Osmani je istakao da je sa grčkim kolegom razgovarao o sprovodjenju Prespanskog dogovora i da su zadovoljni njegovom dinamikom.

„Smatram da primena teče zadovoljavajućim tempom, u duhu dogovorenog i u interesu dve zemlje“, dodao je on.

Dendijas je napomenuo da je ovo četvrti sastanak dvojice šefova diplomatije i dodao da će se posle Osmanija sastati sa premijerom Zoranom Zaevom, vicepremijerom Nikolom Dimitrovom i predsednikom Stevom Pendarovskim, koji će idućeg meseca posetiti Atinu.

„Ovi susreti su pokazatelji želje vlade (premijera Grčke Kirijakosa) Micotakisa za produbljivanje naših bilateralnih veza i pokazatelj potpune podrške vašoj zemlji u njenoj evropskoj budućnosti i zahvaljujem što to prepoznajete“, rekao je Dendijas Osmaniju.

Grčka, kako je istakao, „jeste i može da bude najbliži saradnik Severne Makedonije i njen najbolji prijatelj“.

„Grčka kako neposredan sused ima sve razloge da se obezbedi stabilnost i blagostanje vašeg naroda i vaše države. I uvek govrimo našim partnerima u EU da Zapadni Balkan nikada više ne sme ponovo da postane bure baruta“, rekao je Dendijas.

Osmani je rekao i da je Severna Makedonija dala podršku kandidaturi Grčke za člana Saveta bezbednosti UN objasnivši da mu je grčki kolega, koji je otišao pre novinarskih pitanja, zahvalio za verbalnu notu podrške kandidaturi Republiike Grčke za članstvo u Savetu bezbednosti UN za 2025. godinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.