Otrovani dečak i devojčica imaju promene na mozgu

Petogodišnji dečak i 14-godišnja devojčica iz Italije koji su se otrovali ugljen-monoksidom na turističkom brodu kod Hvara i koji se trenutno nalaze u splitskoj bolnici, imaju određene promene na mozgu, pokazao je snimak magnetnom rezonancom.

Zbog toga se oni i dalje nalaze u indukovanoj komi jer se lekari plaše od mogućih neuroloških problema koje mogli da imaju kada dođu svesti, odnosno kada više ne budu sedirani, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako se navodi, u ovom trenutku niko ne može da zna o kakvim se i koliko ozbiljnim promenama radi, a te promene su nastale kao posledica udisanja ugljen- monoksida.

„Oni se nalaze u indukovanoj komi i priključeni su na respirator, kako bi njihov mozak trebao što manje kiseonika, da bi se što bolje i što pre oporavio, odnosno kako bi bili što manji metabolički zahtevi mozga i da bi se pokušalo sa prirodnim procesom oživljavanja moždanih ćelija“, rekao je jedan neurolog iz splitske bolnice.

Dodaje se i da je najverovatnije uzrok trovanja Italijana bio ugljen-monoksid – deca su stabilno, ali i dalje životno ugrožena, a lekari kažu da im je sačuvana funkcija bubrega što ne mogu da kažu pouzdano za ostale organe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.