Otvorena biračka mesta na lokalnim izborima u Hrvatskoj

ZAGREB – U Hrvatskoj su jutros u sedam časova otvorena biračka mešta na lokalni izborima, na kojima učestvuje više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Na 6.572 biračka mesta pravo glasa ima tri miliona 660.000 građana.

Biračka mesta biće zatvorena u 19 časova, a građani Hrvatske biraće opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, i župane i županijske skupštine u 20 županija.

Najveća izborna bitka vodiće se za Grad Zagreb, gde je šest mandata za redom gradonačelnik bio nedavno preminuli Milan Bandić.

Prema predizbornim anketama, veliku prednost nad ostalim kamndidatima ima Tomislav Tomašević iz platforme „Možemo“, koji je kao veliku mrlju na svoju političku karijeru dožive to što je lider Domovinskog pokreta i njegov protivkandidat Miroslav Škoro rekao da je Tomašsićev otac Srbin.

Najuticajnijem vladajućem HDZ-u je važno da sačuva vlast u Splitu, i da vrati dve županije Ličku i Vukovarsko sremsku, koje vode njihovi bivši članovi koji su ih napustili – Darko Milinović i Ivan Penava.

Izbornu kampanju obeležila su i žestoka prepucavanja najviših hrvatskih zvaničnika, predsednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Lokalni izbori veoma su važni i za srpsku manjinu u Hrvatskoj, na kojima će nastupiti kandidati parlamanterane Samostalne demokratske srpske stranke, Srpske demokratske stranke i Grupa birača.

Prvi put SDS S, uz podršku SDP, ima svog kandidata za gradonačelnika Knina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.