U trendu

Pahor pozvao Janšu da reši dva problema pre predsedavanja EU

BRISEL – Slovenački predsednik Borut Pahor rekao je u Briselu nakon sastanka s evropskim čelnicima da bi do početka slovenačkog predsedavanja EU 1. jula vlada u Ljubljani trebalo da reši dva problema zbog kojih se u poslednje vreme našla na meti kritika domaće i evropske javnosti.

Jedan je odbijanje vlade Janeza Janše da imenuje dvoje tužilaca u novo evropsko tužilaštvo, a drugi budžetsko finansiranje Slovenačke novinske agencije STA, prenosi Index.hr.

„To su dva problema koja se do 1. jula mogu rešiti i pri tome računam na razboritost vlade“, kazao je Pahor nakon susreta s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen, predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Janšu mesecima kritikuju novinari u zemlji i međunarodna novinarska udruzenja zbog verbalnih napada na novinare i pritiska na javnu televiziju i STA.

Ti su postupci izazvali negativne ocene nekih evropskih zvaničnika i međunarodnih ustanova.

U najnovijem izveštaju Saveta Evrope o stanju medijskih sloboda, poverenica za ljudska prava Dunja Mijatović navela je da se prilike u oblasti slobode medija i izražavanja u Sloveniji pogoršavaju i da mere slovenačke vlade mogu narušiti nezavisnost, verodostojnost i finansijsku stabilnost servisa kao što su STA i javna televizija.

Pahor je kazao da očekuje da će vlada uskoro obezbediti stabilno finansiranje nacionalne novinske agencije i ubrzati postupak imenovanja tužilaca.

Zemlja koja predsedava Evropskoj uniji teško bi mogla da nađe izgovor zašto to nije učinila u periodu kad članicama Unije i u drugim oblastima mora predstavljati uzor, rekao je Pahor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.