U trendu

Pala optužnica protiv Bandića

Zagrebački Županijski sud danas je odbacio optužnicu protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i njegovih saradnika u slučaju nezakonitog davanja finansijske pomoći konzervativnom udruženju „U ime obitelji“.

Bandićev advokat Jadranka Sloković izjavila je novinarima da je sud obustavio postupak, jer nije utvrdio da je gradonačelnik prekoračio ovlašćenja.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) najavila je žalbu Vrhovnom sudu.

Ta optužnica već je ranije vraćena tužilaštvu na doradu, a ponovo je podignuta početkom juna.

Današnja odluka suda poklopila se s podizanjem optužnice USKOK-a protiv saradnika Milana Bandića zbog malverzacija u gradu vezanih uz pružanje usluga za Bundekfest 2013, davanja koncesije za ugostiteljski šator na glavnom gradskom trgu i organizovanja manifestacije Zagrebački karneval 2011.

Policija je juče, na zahtev USKOK, iz kancelarije stranke Bandić Milan 365 i zagrebačke gradske uprave izuzimala dokumente vezane uz dodeljivanja prostora Bandićevoj stranci i reklamiranja stranačke konvencije.

Gradonačelnik je danas u izjavi novinarima rekao da se nije ogrešio o zakon i da žele da ga zaustave zbog straha od nastupa njegove stranke na narednim parlamentarnim izborima.

Gradonačelnik Zagreba bio je krajem prošle i početkom ove godine u istražnom zatvoru i to zbog slučaja „Agram“ u kojem je, zajedno s još 15 osoba, uglavnom vodećih ljudi Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga, osumnjičen za više koruptivnih krivičnih dela u kojima je naveden kao veza između svih osumnjičenih. Ukupna šteta za grad, koji Bandić vodi već više od 12 godina, ali i za državni budžet procenjena je na oko 20 miliona kuna (2, 7 miliona evra).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.