Palmer razgovarao sa Đukanovićem i Markovićem

PODGORICA – Zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove SAD i novoimenovani specijalnog izaslanik za Zapadni Balkan američkog Stejt departmenta, Metju Palmer, boravi danas u Podgorici, gde se sastao sa predsedikom i premijerom, Milom Đukanovićem i Duškom Markovićem.

Kako je saopšteno iz Kabineta crnogorskog predsednika, a prenosi podgorički portal CdM, Palmer je tokom razgovora sa Đukanovićem rekao da je Crna Gora lider i najuspešnija multietnička država u regionu, te da nije slučajno to što je, kak je naveo, prva država koju posećuje nakon preuzimanja dužnosti specijalog izaslanika.

Palmer je u junu, uoči imenovanja za specijalog izaslanika, boravio u Beogradu, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a na Bledu je pre šest dana prisustvovao strateškom samitu, gde se, između ostalog, sastao sa šefom srpske diplomatije, Ivicom Dačićem.

Palmer se u Podgorici sastao i sa premijerom Duškom Markovićem, koji je, kako je saopšteno iz vlade, ocenio da njegovo imenovanje i za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan predstavlja realnu mogućnost ubrzanja realizacije strateških ciljeva Crne Gore i doprinos stabilnosti celog regiona.

„Posebno nas raduje da ste na toj dužnosti vi kao odličan poznavalac Balkana“, rekao je Marković.

U saopštenju se navodi da je Palmer rekao da Sjedinjene Američke Države njegovim imenovanjem poručuju da su ponovo fokusirane na ovaj region.

U razgovoru je konstatovano da je proces evropske i evroatlantske integracije regiona Zapadnog Balkana u interesu i ovog regiona i Evrope u celini te da politiku proširenja EU treba posmatrati kao evropsku stratešku politiku.

„To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU i država našeg regiona“, rekao je premijer, prenela je RTCG.

Marković je informisao sagovornika o rezultatima i strateškim planovima na političkom planu uz konstataciju da vladina uspešna ekonomska politika daje odlične razvojne rezultate.

“U procesu evropske integracije poseban akcenat je na rezultatima u oblasti vladavine prava i jačanja slobode medija”, rekao je premijer.

Na interesovanje američkog diplomate predsednik Marković je rekao da je vlada posvećena uspehu dijaloga o izborima kao i dogovoru o mehanizmu njihovog sprovođenja i priznanja od svih aktera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.