U trendu

Palmer: Srpski i crnogorski identitet nisu nekompatibilni

PODGORICA – Specijalni američki predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da bi bio zabrinut ako bi crnogorski narod morao da odlučuje između, na primer, srpskog i crnogorskog identiteta, i istakao da jednostavno nije tačno da su ovi identiteti nekompatibilni i kontradiktorni.

„U Crnoj Gori ima mesta za razne identitete, etničke i nacionalne, i veoma je važno da država očuva multietničke vrednosti, jer time otvara put ka evropskoj i zapadnoj budućnosti“, kazao je Palmer na onlajn konferenciji.

Smatra da Crna Gora može ostati primer multietničke demokratije, i da je to ohrabrujuće jer je uvek bila primer za Zapadni Balkan.

Govoreci o očekivanjima od nove vlade, Palmer je rekao da Sjedinjene Države imaju ista očekivanja kao i građani Crne Gore, da će sprovesti konkretne reforme, kako bi smanjila korupciju, procesuirala organizovane kriminalne grupe i ojača državne institucije.

Rekao je i da je ohrabren onim što je čuo od nove vlade, o njenoj posvećenosti i odlučnosti da ostane na kursu i posvećena evropskoj budućnosti i reformama koje su potrebne za napredak Crne Gore na putu ka EU, kao i da prave neke teške izbore.

„Unapređenje vladavine prava, borba protiv organizovanog kriminala ostaje centralni izazov i glavni zadatak za Crnu Goru da bi mogla dalje na svom evroatlatskom putu“, kazao je Palmer, prenele su podgoričke Vijesti.

Dodao je da je reforma u pravosuđu takođe potrebna da bi se osigurala nezavisnost pravosuđa, mir, prosperitet i stabilnost.

Pozdravio je informaciju koju je dobio od premijera Zdravka Krivokapića da će vlada imati nultu toleranciju na korupciju.

Odgovarajući na pitanje kako ocenjuje mogući ruski uticaj na novu vladu, s obzirom na bliske veze premijera i nekih ministara sa SPC i da su izabrani zahvaljujući glasovima DF-a koji je blizak Moskvi, Palmer je rekao da su SAD zabrinute zbog ruskog uticaja, ne samo u Crnoj Gori, gde su već viđene neke njihove operacije u informacijskom prostoru, već širom Zapadnog Balkana.

„Svi moramo da posebno posmatrarmo informacijski prostor i načine na koje ruski proksiji, uključujući posebno Sputnjik i RT, iskrivljuju informacijsko okruženje. Najbolji način za borbu sa dezinformacijama je istina“, rekao je Palmer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.