U trendu

Palmer: Želimo da Zapadni Balkan vidi SAD kao izabranog partnera

 Izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je danas u Sarajevu da je Zapadni Balkan i dalje prioritet američke spoljne politike i da Vašington želi da zemlje regiona gledaju na SAD i EU kao na „partnere koje su same izabrale“.

U intervjuu za sarajevski studio Televizije N1, Palmer je rekao da SAD žele da Zapadni Balkan postane deo „porodice evropskih zemalja“ i da u to ulažu značajan politički i drugi kapital.

Američki diplomata je odbio da komentariše nedavni izveštaj Pentagona o porastu uticaja Rusije u Srbiji i rekao da SAD sebe vide kao partnere svih zemalja regiona, pa tako i Srbije.

„Mislim da smo za sve na Zapadnom Balkanu bolji partneri od Rusije, i učinićemo sve da to jasno kažemo liderima i gradjanima regiona“, izjavio je Palmer.

Dodao je da SAD smatraju da oslanjanje Srbije na rusku vojsku „nije dobro za napredak“.

On je ipak rekao i da SAD imaju blisku vojnu saradnju sa Srbijom i da će nastaviti da rade na produbljavanju te saradnje.

Po njegovim rečima, ciljevi SAD se podudaraju s ciljevima zemalja Balkana: članstvo u EU kao i u NATO, osim u slučaju Srbije, a Vašington će podržati Zapadni Balkan u tim težnjama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar