U trendu

Parlament Cetinja danas o ustoličenju mitropolita

PODGORICA – Iako je crnogorski državni vrh pozvao sve državno-političke aktere na smirivanje situacije, mir, suzdržanost, toleranciju, razumevanje, međusobno poštovanje i uvažavanje, kao i poštovanje Ustava i zakona, povodom najavljenog ustoličenja izabranog mitropoita Joanikija u Cetinjskom manastiru, 5. septembra, pritisak da se taj čin održi na nekom drugom mestu je sve snažniji, a tome se pridružio i pokret URA Dritana Abazovića.

Savet za odbranu i zbezbednost, koji čine predsednik Milo Đukanović, premijer Zdravko Krivokapić i predsednik parlamenta Aleksa Bečić, na juče održanoj sednici su saopštili da očekuju od nadležnih državnih organa da sprovedu sve neophodne aktivnosti kako bi osigurali mir, sigurnost i bezbednost svakog gradanina, kao i poštovanje ljudskih prava i verskih sloboda.

Uprkos tome pritisak da se od tog čina u Cetinjskom manastiru odustane se pojačava što se više bliži najavljena ceremonija, kojoj će prisustvovati srpski patrijarh Porfirije, a pozivnicu da prisustvuje ustoličenju mitropolita Joanikija dobio je, kako je potvrđeno iz njegovog Kabineta, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Cetinjski parlament će danas razmatrati zahtev šefa Kluba odbornika SDP Nikole Đuraškovića da se ceremonija ustoličenja izmesti van crnogorske prestonice ili da se od nje odustane.

Đurašković je za podgoričke Dnevne novine rekao da se, kako kaže, došlo u situaciju da premijer Krivokapić ovu ceremoniju ustoličenja tumači kao „narodno veselje“.

Navodi da je to možda za jedan broj građana, ali za sve ostale to nije, već je „prekomerno ispoljavanje verskih ubeđenja sa izrazitom političkom konotacijom”.

Cetinjski odbornici, kako navodi Đurašković, pozivaju vadu da doprinese očuvanju građanskog mira i smanjenju tenzija pozivom organizatorima najavljenog događaja da od njega odustanu i obave ga na nekom drugom mestu.

Đurašković kaže da „Cetinje, kao mesto veličanstvenog otpora velikosrpskoj politici u najtežim vremenima ’90-ih, ne može ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore“.

On kaže i da se s pravom ovaj čin doživljava kao akt provokacije, posebno imajući u vidu aktuelni politički kontekst i vekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se, kako tvrdi, otima njegovo kulturno i istorijsko nasleđe kao posledica „nasilne aneksije 1918. godine, što je čin bez presedana u evropskim okvirima“.

Protiv ovog crkvenog događaja izjasnili su se i odbornici Građanskog pokreta URA i najavili da će glasati protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, prenosi Gradski portal.

To znači da će Odluku podržati 26 od ukupno 33 odbornika u cetinjskom parlamentu. Nije poznato kako će se izjasniti pet odbornika Demokratske Crne Gore, dok dva Stare garde Liberalnog saveza bojkotuju Skupštinu.

Odbornica GP URA Vladana Lompar kaže da se nada da će ustoličenje biti obavljeno na nekom drugom mestu i smatra da je trenutak takav da svima prioritet mora biti isključivo mir.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović smatra da je bezbednosna situacija u Crnoj Gori, pred najavljeno ustoličenje mitropolita SPC Joanikija na Cetinju početkom septembra, veoma složena.

Popović kaže za Dnevne novine da su građani 22. avgusta skupom na Cetinju „poslali jasnu poruku da zbog odnosa mitropolita Joanikija, ali i same SPC prema crnogorskim identitetskim vrednostima, ne dolazi u obzir da se taj vjerski obred održi tu”.

Tvrdi da Vlada Crne Gore, koja je izabrana i deluje kao ekspozitura SPC, mora da preuzme odgovornost u ovim, kako kaže, veoma tenzičnim vremenima.

“Nikakva policijska sila ne može obezbediti takav događaj bez obzira na saznanja da im je pritekla u pomoć policija Srbije, što je samo po sebi naš ustavni slom“, naveo je Popović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.