U trendu

Parlament odbio predlog za referendum o Marakeškom sporazumu

LJUBLJANA – Slovenački parlament je danas odbacio predlog opozicije o referenduma na kojem bi se građani izjasnili jesu li za povlačenje iz Globalnog sporazuma o migracijama.

Zahtev za raspisivanje referenduma, na kojem je insistirala Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, odbijen je većinom glasova na vanrednoj sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, prenosi HINA.

Nakon trosatne rasprave za odbijanje inicijative o referendumu bili su zastupnici vladajućih stranaka levice i centra, a opozicione zastupnike, koji su zagovarali referendum, optužili su za političku manipulaciju tim pitanjem i „zloupotrebu emocija“ jer su u raspravi pominjali i jučerašnji teroristički napad u Strazburu.

Predstavnici vladajuće koalicije premijera Marjana Šarca naveli su u raspravi da je predlaganje referenduma s temom migracija pokušaj sejanja straha, što izaziva nacionalne podele u biračkom telu, dok istovremeno tvrde da Globalni sporazum o migracijama omogućava multilateralni pristup toj problematici koju ne može da reši nijedna država sama.

Lider opozicone SDS Janez Janša kazao je da Globalni sporazum i Marakeška deklaracija šalju pogrešan signal da su migranti dobrodošli u zemljama koje su pristale na taj sporazum, prenosi agencija.

Kao što se u takve sporazume ulazi, tako se iz njih može i izaći, zaključio je Janša, uz konstataciju da će u budućnosti u Sloveniji sigurno doći vlada koja će to učiniti.

Sporazum o migracijama Ujedinjenih nacija, koji obezbeđuje garancije za sigurno, uređeno i humano kretanje ljudi širom sveta, u ponedeljak je usvojilo više od 160 zemalja u marokanskom gradu Marakešu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.