Parlamentarna većina u CG: Izglasaćemo ponovo sve zakone

PODGORICA – Nakon što je predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio skupštini na ponovno odlučivanje više zakona, među kojima i Zakon o slobodi veroispovesti, vladajuća parlamentarna većina je u zajedničkom saopštenju poručila da će ponovo izglasati sve zakone i staviti tačku na, kako kažu, jeftin pokušaj blokade države.

„Današnja odluka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića jeste završni čin opstrukcije od opozicionih partija, pokušaja blokade institucije i sistema u celini“, navodi se u zajedničkom saopštenju klubova poslanika Demokratski front (NSD, DNP, UCG, RP), „Demokrate – Demos – Mir je naša nacija“, Socijalističke narodne partije Crne Gore, „Demokratski front – PZP“, „Crno na bijelo“ i Prave Crne Gore.

Oni ocenjuju da je odluka Đukanovića da vrati na ponovno odlučivanje sve zakone koje je donela supština na sednici 29. decembra „predstavlja presedan u istoriji crnogorskog višepartizma“.

„Da ne govorimo kakvu je bombu u sistemu izazvao ovakvim potezom predsednik Crne Gore, imajući u vidu da stupanje na snagu nekoliko zakona koji uređuju pitanja rada i opšteg kolektivnog ugovora, kreditnih institucija i bankarskog sistema, fiskalizacije i drugih, jesu pitanja koja su strogo vezana za rokove i čije prolongirane može da izazove ogromne posledice po radnike, bankarski sistem i privrednike“, navodi se u saopštenju, prenose Vijesti.

Ukazuje se da bi „bilo zanimljivo da predsednik Crne Gore odgovori crnogorskoj javnosti da li je vraćao na ponovno odlučivanje na destine zakona koji su usvojene na sednicama Skupštine u aprilu, maju, junu i julu ove godine, a na kojima je, kažu i prilikom početka i rada na sednicama bilo prisutno 20-ak poslanika, dok je 50-ak poslanika učestvovalo putem informaciono komunikacione tehnologije, iako tadašnjim Poslovnik, od razliku od sadašnjeg, nije bila predviđena mogućnost učešća u radu sednice na daljinu“.

„Ovaj primer na najplastičniji način pokazuje da se radi o planiranoj opstrukciji, pokašuju blokade institucija i sistema, i do sada u evropskim okvirima nezabeleženom načinu opstruiranja demokratske tranzicije vlast, ističe se u saopštenju.

„Međutim, mi ćemo i ovaj pokušaj opstrukcije, istovetno kao i dva prethodna pokušaja, rešiti staloženo, demokratski i legalno. Saglasno Ustavu i drugim propisima ponovo ćemo izglasati sve zakone i staviti tačku na ovako jeftin i prizeman pokušaj blokade države, institucija, radnika, privrednika i mnogih drugih“, zaključuje se u saopštenju vladajuće većine u parlamentu Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.