U trendu

Patrijarh Irinej u ponedeljak u Crnoj Gori

BEOGRAD – Srpski patrijarh Irinej izjavio je da u ponedeljak putuje u višednevnu posetu Crnoj Gori i da će, s poglavarom Antiohijske patrijaršije i svga Istoka Jovanom Desetim, obići svetinje Mitroppolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC).

„Nemam nijedan razlog da ne putujem u Crnu Goru. Nisam obavešten da sam na bilo kakvoj listi nepoželjnih osoba, pa infomracije o tome pripisujem samo medijskim spekulacijama“, rekao je Irinej za „Večernje novosti“ od nedelje.

Najava njegove posete, navode „Novosti“, izazvala je veliku pažnju medija zbog spekulacija prethodnih dana da cu crnogorske vlasti sačinile spisak osoba iz Srbije nepoželjnih u Crnoj Goria a na kome se, navodno, nalazi i poglavar SPC.

„Novosti“ navode da je jasno da sada, iako zvaničnici u Podgorici nisu ni potvrdili ni demantovali postojanje „crne liste“, crnogorske vlasti neće praviti skandal i sprečiti dolazak srpskog patrijarha.

I u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj „Novostima“ je potvrđeno da ne postoje nikakve prepreke za patrijarhovu posetu.

List podseća da poseta patrijarha Crnoj Gori dolazi u trenutku naraslih političkih tenzija i zabrane da se u crnogorskim državnim institucijama slavi stogodišnjica Podgoričke skupštine i ujedinjenja Srbije i Crne Gore posle Prvog svetskog rata 1918.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.