U trendu

Pavlopulos: Grčka mora braniti slobodu i reći ne populizmu

ATINA – Predednik Grčke Prokopios Pavlopulos prisustvovao je danas vojnoj paradi u Atini održanoj na godišnjicu početka Grčkog rata za nezavisnost protiv Turaka.

U govoru nakon završetka parade, Pavlopulos je naglasio potrebu da se sloboda brani od populizma, rasizma i nacizma, uz napomenu da je dužnost svakog „mislećeg Evropljanina“ da se odupre populističkim i rasističkim formacijama koje „otvoreno nastoje da potkopaju evropsko zdanje i time i evropsku demokratiju i evropsku kulturu“, prenosi grčka agencija ANA.

Na predstojećim evropskim izborima, dodao je, svi Evropljani, a posebno Grci moraju poslati poruku: „Neće proći“.

Pavlopulos je takođe naglasio jedinstvo i odlučnost Grčke da brani svoje granice i Ekskluzivnu ekonomsku zonu (EŽ), ističući da su to granice i EEZ i Evropske unije.

„Za vreme Nacionalne godišnjice obeležavanja 25. marta 1821. godine, šaljemo poruku u svim pravcima da ćemo mi, Grci, imajući u vidu stih Andreasa Kalvosa ‘Slobodi su potrebne vrlina i odvažnost’, braniti našu slobodu, odlučni, nepopustljivi i jedinstveni protiv svih koji misle da je ugroze“, rekao je grčki predsednik.

Vojnu paradu kroz prestonicu predvodili su ratni invalidi i medicinske sestre grčkog Crvenog krsta, zatim tenkovi i druga vojna vozila.

Među zvaničnicima koji su prisustvovali bili su predsednik parlamenta Nikos Vucis, Ministar odbrane Evangelos Apostolakis, kiparski ministar odbrane Savas Angelides i Vasilis Leventis iz Unije centrista.

Nakon završetka parade, grupe građana okupile su se na raskrisnici centralnih Bulevara kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog potpisivanja Prespanskog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.