U trendu

Pejčinović Burić i Janković o aktuelnoj situaciji u CG

PODGORICA – Sekretarka Saveta Evrope, Marija Pejčinović Burić, razgovrala je danas u Briselu sa ambasadorom Crne Gore pri tom savetu Zoranom Jankovićem, koji joj je predao pismo ministra spoljnih poslova Srđana Darmanovića i informisao detaljnije o situaciji u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je saopštilo daje Janković u razgovoru sa Pejčinović Burić podsetio na proceduru izrade i donošenja zakona u cilju uspostavljanja modernih standarda u oblasti verskih zajednica, navodeći da je njime zamenjen zakon iz 1977.

Osvrnuo se, kažu, i na neprihvatljive političke poruke iz zemlje neposrednog susedstva, slučajeve ugrožavanja nacionalnih simbola, svakodnevno plasiranje lažnih vesti usmerenih protiv Crne Gore, kao i pokušaje izazivanja panike, nereda i nestabilnosti u zemlji.

Generalna sekretarka SE je, navodi se, rekla da prati razvoj događaja u Crnoj Gori i da pozdravlja poziv vlade za nastavak dijaloga sa zainteresovanim stranama, ali i blagovremeno uključivanje Venecijanske komisije tokom izrade zakonskog teksta i poštovanje svih preporuka ovog tela.

“Dodala je da je to od ključne važnosti za Savet Evrope”, saopšteno je iz MVP.

Pejčinović Burić je istakla da deli zabrinutost zbog postojanja primera zloupotrebe slobode izražavanja i pozitivnim ocenila puštanje na slobodu novinara koji su privedeni zbog plasiranja lažnih vesti, sa ciljem, kako su utvrdili nadležni organi, da ugroze javni red i mir.

”Na sastanku je obostrano iskazano očekivanje da će protestne šetnje u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i njihovih vernika zadržati karakter mirnih okupljanja”, saopšteno je iz tog resora, prenela je RTCG.

(Tanjug)