U trendu

PEN Centar: Ustoličenje Joanikija održati u sedištu SPC

PODGORICA – Crnogorski PEN centar uputio je danas javni apel aktuelnoj vlasti da spreči najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru i pozvali da se ustoličenje organizuje u sedištu SPC u Beogradu ili u nekoj od crkava u Crnoj Gori koja je, kako kažu, vlasništvo te ustanove a koja je izgrađena u proteklih 30-ak godina uz podršku Države Crne Gore.

„Svaki drugi scenario nosi sa sobom velike izazove i opasnost da se krhki mir u Crnoj Gori naruši, a građani Crne Gore izlože bezbednosnim rizicima. U toj situaciji, za koju se nadamo da će biti izbegnuta, sva odgovornost za posledice pripašće crnogorskoj vlasti“, navodi se u saopštenju koje je preneo portal RTCG.

Apel je, dodaje se, do sada podržalo 160 kulturnih i javnih radnika i građana Crne Gore.

Izražavajući zabrinutost zbog podignutih tenzija zbog ovog događaja koji se do sada tradicionalno obavljao u Cetinjskom manastiru, iz PEN centra smatraju neodgovornim poziv premijera, vicepremijera i predsednika parlamenta na, kako navode, „crkveno-narodni sabor“ na Cetinju.

Tvrde da je organizovanje ovog događaja pretnja po mir i bezbednost i dokaz, kako navode, da je „najvišim zvaničnicima jedino stalo do izazivanja i produbljivanja podela“.

Takvo ponašanje predstavnika, kako navode, „marionetske vlasti“ i SPC smatraju osionim, kao i da izazivanjem revolta kod građana „preuzimaju odgovornost za moguće posledice nametnutoga čina ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.