U trendu

Penava: Od Srbije očekujemo “priznanje i pokajanje”

VUKOVAR – U Vukovaru je danas otkriven spomenik Gong svetskog mira, a gradonačelnik Ivan Penava je tu priliku iskoristo da pošalje poruku Beogradu da, kako je rekao, Vukovarci od Srbije očekuju “priznanje i pokajanje za počinjeni čin agresije” 1991.

„Kada dobijemo u tom smislu poruku, bićemo otvoreni za svaku moguću saradnju i međususedske odnose“, rekao je Penava, inače, predstavnik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Ocenio je pritom da je u Vukovaru nakon Domovinskog rata ostvaren zadovoljavajući nivo suživota, prenosi Index.hr.

„Ovim šaljemo i poruku svetu da nakon što smo izborili nezavisnost imamo veliku težnju i ideal da izgradimo trajni mir, da Hrvatska postane što je moguće kvalitetnija država, a svi mi kvalitetnije društvo“, rekao je Penava.

U akciji postavljanja Gonga svetskog mira, 50. takvo obeležje u nekom od svetskih gradova, kao simbol trajnog mmira u svetu, učestvovali su osim predstavnika gradske vlasti i Svetski odbor za mir (World Peace Committee), Republika Indonezija i vajar, slikar i grafičar Ante Sardelić Kraljević.

Kraljević je autor i dela od devet skulptura koje se nalaze uz Gong (Večna domovina, Feniks, Sveta sloboda, Prema iskonu, Prema suncu, Plamen slobode, Himna domovini, Vukovar – Grad heroj, Slavoluk mira), a koje su posvećene svim žrtvama grada Vukovara u prethodnom ratu.

Gong su otkrili predsednik Svetskoga odbora za mir Đujoto Suntani i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Vukovarski Gong svetskog mira je postavljen na prostoru pored Gradske pijace.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.