U trendu

Pendarovski:Niko nema pravo da pregovara o jeziku i identite

SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da ni jedan od sadašnje generacije političara nema pravo da se dogovara ili pregovora o makedonskom jeziku i identitetu, prenosi MIA.

„Prošle godine u jednom intervjuu sam rekao da, ako je cena za ulaz u EU da odustanemo od identiteta i jezika, onda nema živog Makedonca koji će prihvatiti takav uslov“, rekao je Pendarovski u godišnjem obraćanju u makedonskom Sobranju.

Kako navodi, tada je bio kritikovan u određenim krugovima koji su rekli da je to potrebno i da je neophodno da se uradi sve bez obzira na cenu kako bi ušli u EU, ali ističe da je i tada i danas ubeđen da učlanjenje u bilo koju organizaciju nije vredno, ako postoje takvi zahtevi.

„O takvom predlogu čak nema potrebe da raspisujemo referendum zato što je rezultat unapred poznat. Mi sa Helenskom Republikom nismo pregovarali 25 godina samo o pridevu imena, već pre svega o međunarodnoj potvrdi u celom svetu, preko OUN, o tome ko smo i šta smo. Na kraju smo napravili kompromis samo zato što je i u grčkom parlamentu i u OUN ratifikovano i potvrđeno da smo Makedonci koji govore makedonski jezik“, istakao je Pendarovski.

Podsetio je da je prošle godine rekao da postoji apsolutna spremnost da se suoče argumente o određenim istorijskim kontroverzama povezanim sa različitim tumačenjem nekih istorijskih ličnosti ili događaja, ali da je, međutim, pravo da se identifikuju kao Makedonci koji govore makedonski jezik izvan bilo kakve debata, jer je to odavno okončan istorijski proces.

„Duboko sam ubeđen da ni jedan od današnjih generacija političara nema pravo da se dogovara ili da pregovara o tim pitanjima danas i u budućnosti. Zato što su naše crvene linije odavno utvrđene, od onih koji su napravili ovu zemlju 1944. i to sa državotvornim aktima na Prvom zasedanju ASNOM: Manifest do makedonskog naroda i Dokument broj osam o uvođenju makedonskog jezika kao službenog jezika u makedonskoj državi“, naglasio je Pendarovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.