Pendarovski pozvao na nacionalni konsenzus za pregovore Severne Makedonije sa EU

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski pozvao je danas na nacionalni konsenzus za predstojeće pregovore sa EU, koji bi trebalo da počnu do kraja godine.

„Sada je nužan i realan konkrentan konsenzus vlasti i opozicije, nevladinog sektora i biznis zajednice za brže završavanje pregovora, zato što su oni izuzezno značajan instrument za poboljšanje života svih naših gradjana“, rekao je Pendarovski.

U obraćanju povodom Dana nezavisnosti, 8. septembra, on je zatražio da svi političari donose odluke u interesu gradjana, transparentne institucije, stalni dijalog vlasti i opzicije, slobodne medije koji rade u javnom interesu, a ne pod diktatom poltike ili biznisa.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je, na svečanosti obeležavanja 29 godina nezavisnosti, najavio da će njegova zemlja produžiti putem koji je već trasirala, kao gradjanska država, slobodna otadžbina svih gradjana i etničkih zajednica, društvo za sve sa evropskom budućnosti.

„Dolazi vreme reda, pravde i discipline. Nova vlada ulazi u beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije na svim nivoima. Zakoni su doneseni, a sada je vreme za njihovo brzo i dosledno sprovodjenje. Ko ne želi da poštuje zakon, suočiće se sa zakonom“, rekao je Zaev.

Predsednik najveće makedonske opzicione partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je u video čestitici Dana državnosti ocenio da trenutno „državom upravlja mafija“ i da je „zemlja potopljena kriminalom i korupcijom“.

Kako je istakao, potrebne su promene na bolje i zajednička borba koja vodi tome da zemlja više nema bogatu vladu, a siromašan narod.

„Mafija koja upravlja državom, želi da upravlja i živitima ljudi. Makedonija ne uspeva zato što narodu treba prekretnica koja će napraviti zajednički život boljim i uspešnijim. Posle 29 godina govorimo o istim cilejvima, kao u vreme kad je država stvarana. EU, siva ekonomija, sigirnost“, rekao je Mickoski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.