U trendu

Pendarovski: Pržinska vlada loše funkcioniše

SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenjuje da je tehnička Pržinska vlada, koja treba da sprovede prevremene parlamentarne izbore u toj zemlji, počela da funkcioniše na loš način, prenosi MIA.

„Tehnička vlada od prvog trenutka, ne ulazeći u tome čije je krivica, nije nastupila kao tim“, ocenjuje Pendarovski u intervjuu za portal mkd.mk.

Komentarišući stanje u zemlji, on smatra da je aktuelna politička struktura u Severnoj Makedoniji najviše podbacila u oblasti pravosuđa, iako, kako navodi, stanje u makedonskom pravosuđu je danas neuporedivo bolja nego u periodu do 2016. godine.

„Ne vidimo ni jedan indikator koji govori da su političari diktirali sudske presude, kao što je bio slučaj. Ne postoje dokazi da neko naručuje telefonom sudske presude, nemamo političke zatvorenike kao što je bio slučaj sa Ljube Boškovskim, nema novinare u zatvoru koji je namešten da bude u zatvoru poput Kežarovskog. To je poboljšanje, daleko smo od 2011., 2012., i 2015. ali istovremeno veoma smo daleko od onoga što predstavlja evropski standard“, rekao je Pendarovski.

Sa jedne strane, kaže Pendarovski, aktuelno stanje u makedonskom pravosuđu su instalacije prethodnog režima koje su toliko duboke u svim porama pravnog sistema, te je vreme bilo prekratko, dok, sa druge strane, dodaje on, objektivno vlada Zorana Zaeva 90 odsto svog vremena je posvetila na rešavanje problema sa Grčkom i Bugarskom kako bi izašla iz izolacije i uhvatila korak ka EU.

Ali, smatra on, to nije opravdanje.

U Severnoj Makedoniji 12. aprila će biti održani prevremeni parlamentarni izbori. U skladu sa zakonskim regulativama u toj zemlji, 3. januara je formirana tehnička vlada predvođena tehničkim premijerom iz redova vladajuće partije i tehnički ministri u resorima unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike iz redova opozicije, kao garanciju za sprovođenje fer i poštenih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.