U trendu

Pepa Prase ih može koštati posla: Poslastičari u panici prestali da prave najpopularnije torte

Poslastičari u celoj Hrvatskoj su u panici i boje se za opstanak nakon što im je stigla zabrana za prodaju torti sa likovima iz omiljenih dečijih crtanih filmova, a upravo su im takve torte najprodavanije i donose najbolji profit.

Svako dete danas želi tortu sa likovima iz Frozena, Pepom Prasetom ili Sunđer Bobom, međutim roditelji takve torte više ne mogu da kupe u poslastičarnicama. Na raspolaganju su im jedino smrznute torte sa tim likovima koje se prodaju u tržnim centrima, po ceni od 160 do 180 kuna.

Kazne za prodaju i do 300.000 kuna

Naime, u decembru je na adrese poslastičara u celoj Hrvatskoj stigla vest o zabrani prodaje torti sa tim likovima, a ukoliko je ne budu poštovali, platiće kaznu od 100.000 do 300.000 kuna.

Obaveštenje su dobili od advokatskog društva, prema zahtevu kompanije “Fan kejk fektori” u Hrvatskoj, a koja jedina ima pravo prodaje zaštićenih likova jer su ekskluzivni partner nosioca Diznijeve licence.

“Počeli smo s distribucijom zaleđenih torti na kojima se nalaze spomenuti likovi, a torte prodajemo u velikim trgovačkim lancima. Naša kompanija je ekskluzivni partner grupe, što podrazumeva da se moramo pridržavati strogih propisa i standarda koje propisuje Dizni”, navode u ovoj kompaniji.

“Uslovljavaju nas da sve na torti bude prema strogo određenim merama, od slova teksta pa do boja likova”, rekao je direktor Tomislav Ljutić, a prenose hrvatski mediji.

Poslastičare najviše zbunjuje nedorečenost propisa jer im, kažu, niko sa sigurnošću nije znao da objasni gde su granice. Na primer, neki smatraju da i dalje mogu da naprave običnu tortu na koju može da se postaviti figurica ili jestiva slika s likovima iz spomenutih crtanih filmova, ali na tortu mora da je stavi kupac. Drugi, pak, smatraju da su torte ručni rad, pa se pitaju kako zbog toga podležu autorskom delu.

Upravo kako bi razjasnili šta se sme, a šta ne sme, predstavnica poslastičara u Udruženju ugostitelja Martina Dumančić navodi kako su pokrenuli postupak preko advokatske kancelarije zatraživši uvid u ugovor koji je sklopila kompanija “Fan kejk fektori”.

“Dobili smo dvosmislen odgovor iz advokatskog društva koje zastupa ovu kompaniju kad smo zatražili pojašnjenje šta se sve podrazumeva pod zaštićene likove, odnosno odnosi li se to i na prodaju bilo kojih figurica, likova i slika iz navedenih crtanih filmova. Međutim, na naš pismeno pitanje, odbili su da pojasne tačno na šta se sve odnosi”, rekla je Dumančićeva.

Ukoliko poslastičari nastave s praksom, postoje određene mere koji će oni pod ugovornom obavezom sa Diznijem morati da pokrenu.

“Bilo ko na čijem se proizvodu nalaze junaci iz crtanih filmova, to ne sme da radi jer za to nije dobio odobrenje autora”, objašnjava Ljutić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar