U trendu

Plenković bez komentara o zahtevima za ostavkom Milanovića

ZAGREB – Premijer Andre Plenković nije danas želeo da odgovori na pitanje hoće li njegova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) podržati zahteve pojedinaca iz opozicije za opoziv predsednika Zorana Milanovića.

„To su neke hipotetičke teze koje postoje u etru“, kazao je kratko Plenković odgovarajući na pitanje novinara u Našicama da li će HDZ podržati zahteve za smenjivanje Milanovića.

Milanović je nakon višednevne polemike u medijima s Plenkovićem o korupcionaškoj aferi „Janaf“ verbalno napao i neke poslanike, sudije, analitičare i udruženja.

Opoziciona poslanica Rada Borić i još nekoliko njenih kolega iz parlamenti pokrenuli su pitanje opoziva Milanovića, koji, kako kažu, preispituje i proziva tuđe funkcije, ali ne i svoju.

„Kakav je to pritisak na ljude koje niko ne može da smeni? Ko može smeniti pravobraniteljku? Praktički niko. Ko može smeniti (sudiju) Turudića? Niko. Ko ga može postaviti? Ne znamo ko. Ne znamo ko su ti ljudi. O čemu odlučuju ti ljudi? O vašoj slobodi“, rekao je ranije Milanović.

Borićeva je na to Milanoviću odgovorila da predsednik zaboravlja da je i sam smjenjiv i da može da odgovara za svoje reči i postupke.

„Imamo pravo da preispitujemo svačiju funkciju. Dakle, oni su odgovorni biračima koji su ih birali“, rekla je Borićeva i dodala da je Milanović takođe trebalo da zna šta se događalo u Klubu u vlasništvu bivšeg predsednika Uprave „Janafa“ Dragana Kovačevića.

Ona je u intervjuu Jutarnjem listu Milalnoviću poručila da treba da podnese ostavku.

Neke hrvatske medije je to podstaklo da objave kada i kako se pokreće opoziv predsednika države.

Predsednik prema Ustavu, navode, odgovara za povredu Ustava koju počini u obavljanju svoje dužnosti. To znači da se mora dokazati da je neku normu Ustava prekršio baš u obavljanju svoje dužnosti, a ne privatno.

„Postupak za utvrđivanje takve odgovornosti pokreće Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a konačnu odluku donosi Ustavni sud takođe dvotrećinskom većinom svih sudija. Sankcija za takvo kršenje Ustava je gubitak funkcije predsednika Republike“, objasnio je ustavni stručnjak Đorđe Gardašević.

Iz toga proizlazi da predsednik Milanović, prema nekim ustavnim stručnjacima, možda jeste preterao u izjavama, ali nije prekršio Ustav.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar