U trendu

Plenković čestitao Čoviću na izbornim rezultatima

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je lideru HDZ BiH Draganu Čoviću na izbornim rezultatima na Opštim izborima u BiH.

„HDZ BiH i kandidati HNS-a BiH, kao i Borjana Krišto dobili su uverljivu podršku hrvatskih birača u BiH“, saopštio je Plenković na Tviteru.

Nakon kraćeg blagog vođstva, prema jutros objavljenim nepotpunim preliminarnim rezultatima CIK Krišto zaostaje za Željkom Komšićem.

On je pozdravio intervenciju visokog predstavnika Kristijana Šmita u Ustavu FBiH i Izbornom zakonu, uz poruku da ona obezbeđuje politički opstanak Hrvata u BiH.

„U tome smo ga celo vreme podržavali nakon što nisu uspeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama“, naveo je Plenković i dodao:

„Izmene osiguravaju politički opstanak Hrvata i doprinose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH.“

Plenković je poručio i da posle izbora politički akteri treba da da nastave razgovore kako bi se obezbedila ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsedništvu BiH. „Ponovno svedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda“, naveo je hrvatski premijer.

Šmit je neposredno po zatvaranju biračkih mesta u BiH koristeći se bonskim ovlašćenjima nametnuo izmene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Izmene, kako je naveo, neće promeniti izbornu volju građana iskazanu na jučerašnjim izborima i doprineće boljem funkcionisanju i formiranju Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar