U trendu

Plenković: Dolazak troje srpskih ministara politička poruka i signal

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je današnji dolazak troje srpskih ministara u Zagreb  očito politička poruka i signal da se uspostave kontakti „u nekoj većoj frekvenciji nego što je bilo u proteklo vreme“.

Posle božićnog prijema Srpskog narodnog veća u Zagrebu na kojem su iz Srbije bili ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov i ministarka evropskih integracija Tanja Miščević, Plenković je rekao da ima puno tema koje opterećuju odnose dve zemlje, ali da se dijalog mora nastaviti.

„Hrvatska je rešila sve svoje strateške ciljeve, mi smo u i u EU, NATO, evropodručju, Šhengenu i želimo unapređivati odnose sa svim susednim zemljama i raditi na unapređenju prava Hrvata u svim zemljama. Važno je da uspostavimo kontakte, a onda i za strukturirani dijalog“, rekao je Plenković.

Upitan veruje li u iskrenost poruka iz Srbije, Plenković je rekao da je on već sedmu godinu na čelu vlade Hrvatske i da nikad hrvatska vlada nije ta koja diže tenzije, preneo je hrvatski N1.

„Što se tiče odnosa sa Srbijom, njih opterećuje recentna prošlost i posledice Miloševićeve agresije. Mi želimo ići korak po korak i prema normalizaciji odnosa i rešavanju otvorenih pitanja. Prema tome, niti ikada mi skačemo na prvu loptu niti podižemo tenzije. Kad su okolnosti takve da treba čvršće odgovoriti, to i napravimo, ali mi imamo svoj put i svoje ciljeve“, rekao je Plenković.

Dodao je da su ciljevi da „Srbi u Hrvatskoj žive skladno, a da Hrvatska štiti i podupire i finansijski i projektno i operativno položaj hrvatske manjine u Srbiji“, rekao je Plenković.

Upitan za optužnicu protiv hrvatskih pilota, Plenković je ponovio da Hrvatska tu optužnicu niti taj postupak ne priznaje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.