U trendu

Plenković ne želi da se izvini zbog slučaja u kojem je HDZ osudjen za korupciju

Premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković odbio je danas da se izvini javnosti zbog slučaja „Fimi-medija“ u kojem su HDZ i njen bivši lider Ivo Sanader osudjeni za korupciju.

„Postojala je jedna čelna osoba, Ivo Sanader, koji je vodio HDZ, za kojeg je u pravnom postupku utvrdjeno da je zloupotrebio položaj, a samim tim je došlo i do odgovornosti pravne osobe, odnosno HDZ-a“, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je ocenio da treba da odgovara onaj ko je odgovoran.

„Ja kao predsednik stranke, demokratski dva puta pobedio na izborima, svu ovu opoziciju koja od juče histeriše, ne kanim da izgovaram rečenice izvinjenja za grehe nekog drugog u vreme kada ja lično nisam ni bio član stranke. To ne dolazi u obzir“, istakao je Plenković.

On je poručio da „nema teoretske šanse“ da sadašnje rukovodstvo preuzme odgovornost na sebe za nešto što je, kako je naglasio, sud presudio zbog lične odgovornosti praktički jedne osobe.

„Sanadera meni prišiti neće niko“, dodao je premijer, koji je juče rekao i da će HDZ postupiti po presudi i platiti odredjeni novčani iznos.

Vrhovni sud Hrvatske objavio je juče pravosnažne osudjujuće presude bivšem premijeru i predsedniku Hrvatske demokratske zajednice Ivi Sanaderu i toj stranci kao pravnoj osobi, za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija u antikorupcijskom slučaju poznatom kao „Fimi-medija“.

Pravosnažnom presudom u najvećem korupcijskom slučaju u hrvatskoj politici, Sanaderu je zatvorska kazna smanjena s osam na sedam godina, a državi će morati da vrati 14,9 miliona kuna, što je 1,25 miliona kuna manje nego u prvostepenoj presudi iz novembra 2020. godine.

HDZ, čiji se „crni fond“ punio izvučenim novcem, kao prva stranka osudjena za korupciju moraće da plati 3,5 miliona kuna kazne i da vrati u budžet 14,6 miliona kuna.

U obrazloženju presude Sanaderu, sud je ukazao da je Sanader svojim postupanjem „znatno urušio sistem poverenja u institucije vlasti jer je svoj položaj koristio za lično bogaćenje, a naročito za nezakonito finansiranje stranke kojoj je bio na čelu“.

„Njegovo ponašanje je bilo usmereno na opstanak stranke i ostanak na vlasti, stvarajući sliku politike kao zanimanja u kojem je politička korupcija pravilo, a ne izuzetak“, naveo je Vrhovni sud.

Što se tiče ostalih optuženih u tom slučaju, bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić pravosnažno je osudjen na dve godine i deset meseci zatvora, a blagajnica Branka Pavošević na godinu i četiri meseca. Bivšem portparolu HDZ Ratku Mačeku potvrdjena je oslobadjajuća presuda.

Vrhovni sud je ukinuo prvostepenu presudu koja se odnosi na u medjuvremenu umrlu Neveku Jurak, vlasnicu marketinške agencije „Fimi medija“ po kojoj je afera dobila ime zaključivši da se mora ponovo provesti poseban postupak na osnovu zahteva za oduzimanjem imovinske koristi.

Slučaj „Fimi medija“ koji traje desetak godina postao je sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Sanader je u tom slučaju već bio osudjen 2013. na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra (15 miliona kuna) protivpravne imovinske koristi, a HDZ je kažnjena s pet miliona kuna i oduzimanjem oko 24 miliona kuna nezakonite koristi. Dve godine kasnije Vrhovni sud je presudu srušio, a ponovljeno sudjenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak koja je u medjuvremenu i umrla.

Ponovljeno sudjenje u slučaju Fimi medija formalno je krenulo ispočetka početkom prošle godine.

Svi optuženi su ponovo odbacili krivicu, a Sanader, kao i drugim slučajevima u kojima se tereti za korupciju, tvrdi da je žrtva političkog progona koji su pokrenuli njegova naslednica na mestu u Vladi I HDZ Jadranka Kosor I tadašnji glavni državni tužilac Mladen Bajić.

Sanader je s mesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom je usledilo niz istraga protiv njega zbog korupcije.

Nekada najmoćniji hrvatski političar trenutno izdržava zatvorsku kazne zbog korupcije u slučaju Planinska, a uz Fimi-mediju, u još dva slučaja ima prvostepene osudjujuće presude.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.