Plenković: Nema dileme, „velikosrpska agresija“ se dogodila

Nema nikakvih dilema da se „velikosrpska agresija“ na Hrvatsku desila, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković komentarišući medijske navode, prema kojima je srpski predsednik Aleksandar Vučić od hrvatske koleginice Kolinde Grabar Kitarović zatražio da ne koristi stalno izraz „velikosrpska agresija“.

Plenković je rekao da se „velikosrpska agresija na Hrvatsku dogodila početkom 90-ih“ i da je „sprovedena uz podršku JNA i pobunjenika i uz dirigovano vođstvo iz Beograda“.

„Tu nema nikakvih dilema. Ta je činjenica vrlo čvrsta i vrlo jasna, siguran sam za svakog hrvatskog zvaničnika, a naročito za politiku vlade“, naveo je Plenković.

Inače, dodao je da mu nije bilo poznato da su Vučić i Kitarovićeva imali „prepisku“ na tu temu, javlja „Hina“.

On je, takođe, ocenio da politički protivnici „podmeću“ hrvatskoj predsednici tako što u pretkampanji za predsedničke izbore u Hrvatskoj plasiraju takve stvari u etar.

„Pretkampanja za predsedničke izbore traje. Oni koji ne žele dobro predsednici, očigledno stavljaju takve stvari u etar“, izjavio je on novinarima posle sednice predsedništva i nacionalnog veća HDZ-a.

Hrvatski nedeljnik „Nacional“ objavio je navodnu prepisku između hrvatske predsednice i njenog bivšeg savetnika Mate Radeljića, a u njoj je imejl u kojem piše da ju je Vučić zamolio da više ne koristi izraz „velikosrpska agresija“.

Predsednik Vučić je potvrdio navode hrvatskih medija da je od hrvatske predsednice tražio da se ne koristi stalno izraz „velikosrpska agresija“, ali je istakao da je od nje tražio i bolje uslove života za Srbe u Hrvatskoj.

(Tanjug)

3 komentara
  1. Anonimni

    Da je Srbija htela da izvrsi agresiju , onda bi se granicili sa bratskom Italijom. A mislim da ne bi to Srbija uradila , jer cudne vlasti u Srbiji i onda a i dalje smatraju Hrvate bracom. Ono kreni stani sto smo gledali na televiziji nikako se ne moze nazvati agresijom , vec pokusajem da se hr urazume , od njihovih gluposti.

  2. Luburic

    Batamrca bod broj 1 ne mozes SRPSKE GENOCIDNE AGRESORE NAZIVATI GRADZANIMA BR. 2 KAD SU TENKOVI ISLI IZ BEOGRADA PREMA KROACIJI SA ODUSVJENJEM I CVJECEM ISPRACANI DA POMOGNU CETNICIMA . U OSTALO VASA PAROLA JE BILA SVI SRBI U VELIKOJ SRBIJI I TO VAM JE ZAHVALA STO SMO VAM POMOGLI.

  3. batamrca

    KOD PLENKOVIĆA JE TO OVAKO: Kada ratuješ protiv sopstvenih građana pa ih pobiješ onda to nazoveš “velikosrpska agresija”

Napišite komentar